Публикация

До 20 март отпадат ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас

До 20 март отпадат ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас

„Успяхме да преминем през тази омикрон вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това се случи благодарение на методиката, която създадохме на база заетостта на интензивните легла, и на модела, който изчисляваше реалните опасности за здравната система“, заяви на специален брифинг премиерът Кирил Петков.


Следейки движението по региони, очакваме в скоро време цяла България да премине в зелената зона, допълни министър-председателят. На фона на всичко това се очертава възможност към 20 март да отпаднат всички ограничения в страната, произтичащи от зеления сертификат, и той да остане единствено в европейския регламент за пътуване.


Кирил Петков благодари на лекарите на първа линия в борбата с COVID и подчерта, че фокусът върху ваксинирането ще остане със същите темпове, както досега. За 60 дни са поставени близо 800 хиляди ваксини.

Първата стъпка в редуцирането на ограниченията, която ще е факт от 24 февруари

ще даде възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение по свое желание да допуска клиенти без зелен сертификат, като той ще остане задължителен само за персонала, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Образователните центрове ще могат да работят с групи до 12 деца

Ако ситуацията продължи да се развива в положителна посока, от 5 март зелените сертификати ще отпаднат за клиентите във всички обществени обекти. От тази дата в страната ще могат да влизат пътници със зелен сертификат, независимо откъде пристигат.

„Ако нещата вървят в очаквания от нас ход, на 20 март можем да кажем, че посещенията на обекти и услуги, училища и висши училища става без изискване на зелен сертификат“, заяви доц. Кунчев.

„В никакъв случай не бихме искали да бъдем разбрани погрешно, че с постепенното облекчаване на мерките и премахване на ограниченията в страната, наложени със зеления сертификат, означава, че не си заслужава да се ваксинираме. Напротив, заслужава си и това го показва статистиката от болничните лечебни заведения – 90% от тези, които губят битката с COVID или се усложняват, не са били ваксинирани. Числата в това отношение са категорични“, заяви здравният министър проф. Асена Сербезова.

 

Коментари