Публикация

Как да открием първична аменорея в резултат на хипогонадропен хипогонадизъм (Видео)

Как да открием първична аменорея в резултат на хипогонадропен хипогонадизъм (Видео)

Първичната аменорея е състояние, при което има липса на менархе на 15 годишна възраст при наличие на пубертетни признаци. Важни фактори са също така липсата на какъвто и да е пубертетен белег на 13 години или липсата на менархе 3 години след телархе. Това напомня в своя онлайн презентация д-р Цветелина Цветанова, педиатър и детски ендокринолог към МУ Пловдив. Тя представя няколко клинични случаи, сред които първият е на 15 г. момиче с нормално развитие, но с фамилна обремененост.  Лекцията бе изнесена в рамките на Пловдивските зимни ендокринни дни 2022 г.  

 

Диагнозата на детето е първична аменорея в резултата на хипогонадропен хипогонадизъм. То е консултирано от АГ специалист, който е регистрирал предпубертетни размери на матката и яйчниците. Направените изследвания не показват хипогликемия, има нормални електролити, тироидни хормони и пролактин. Рентгенографията за костната възраст е показала изоставане с три години, спрямо календарната.  


„Когато оценяваме пубертета при едно дете, вземаме предвид не само наличието на пубертетни белези, но проследяваме и тяхното развитие във времето. Много често при хипогонадизъм пубертетът може да стартира навреме, но след това да не прогресира“, напомня специалистът и дава подробности как протича пубертетът и как влияят генетичните особености.  


Във видеопрезентацията д-р Цветанова също така прави класификация на първичната аменорея и отбелязва, че е много трудно да се постави диагноза при хипогонадропен хипогонадизъм извън периода на т.нар. „мини пубертет“. По думите й, той няма клиничен белег при момичетата. В резултат диагностичният процес е много дълъг, като се наблюдават функционалните причини, търсят се системни заболявания, вторични и вродени състояния, за да могат те да бъдат изключени. 


Д-р Цветкова отбелязва, че лечението на хипогонадропен хипогонадизъм започва най-често с естрогени, като се предпочитат трансдермалните, за да е избегнат страничните усложнения. Терапията се обогатява с гестагени, които се добавят след втората година или по-рано при изява на менструално кървене.  


Цялата презентация можете да видите във видеото.  
 

Коментари