Публикация

Музиката като терапия

Мелодичните звуци унищожават стреса и пробуждат креативността...


В епохата на антиейджинг истерията хората масово залагат на два стълба, чрез които се надяват да съхранят за по-дълго своите здраве, младост и жизненост. Това са балансираният режим на хранене и всекидневното движение.

Всеки знае ползите от редовните упражнения и консумацията на храни, богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Има ли обаче нещо друго, което пропускаме? Може би факта, че стареенето не е процес, свързан само с телата. Той е подвластен също толкова и на емоциите, настроенията и проблемите, които съпътстват човека по време на целия му живот. Дълбоката връзка, която съществува между тялото и мозъка, е безспорна, а има много малко неща, които да са по-полезни за нашето съзнание от... музиката.

Музикотерапията се използва още от древни времена за облекчаването на различни душевни и физически страдания. Със силата на мелодията и звуците са били лекувани гастритът, язвата, заболяванията на опорно-двигателния апарат и нервната система. Много болници по света продължават да се възползват от тази практика и днес.

Доказаните сили на звуковите вълни се прилагат в болничните стаи като средство за облекчаване на болката, страха и депресиите на пациентите. Особено благотворно се отразяват досега сеанси с релаксираща музика а пациентите с рак и на децата, страдащи от проблеми с концентрацията. Само няколко минути в компанията на успокояваща музика и веднага се наблюдава редуциране на кръвното налягане, понижаване на сърдечния пулс и напрежението в мускулите, дори подобрения във функционирането на имунната система.

Учени, занимаващи се със заболяването инсомния (безсъние), се натъкнали на друга интересна закономерност. Пациентите, които, преди да отидат в леглата си, слушали грегорианска музика, се унасяли по-лесно в сън, а на сутринта споделяли, че се чувстват изключително свежи. Сякаш са спали поне с три часа повече.

Особено благотворно музиката влияе на децата. Мелодичните звуци, които малчуганите чуват, произвеждат специфичен вид енергия. Тя презарежда мозъка и развива допълнително някои негови области. Така например педагозите често забелязват, че когато едно дете започне да се учи да свири на някакъв инструмент, неговите математически и аналитични способности рязко се повишават.

Изследванията за ефекта от музикотерапията върху възрастни хора също са доста любопитни. Група американски учени доказали, че участието в музикални събития (било то кръжоци по музика или просто посещение на концерт) понижава стреса, чувството на самота и ето истинската изненада - при участниците се регистрира увеличаване на производството на човешкия хормон на растежа. Той от своя страна помага да се неутрализират частично някои аспекти на стареенето като намалената сексуалност, загубата на мускулна маса, остеопорозата, бръчките. Следващия път, когато почувствате, че стресът и напрежението ви смазват, не бързайте да се втурнете към хладилника, за да търсите спасение там.

Вместо това пуснете си малко хубава музика, отпуснете се и съвсем скоро ще почувствате прилив на добро настроение и оптимизъм.

Инструментална медицина
*Цигулката активизира дейността на тънките черва.
*Пианото облекчава напрежението в стомаха и черния дроб.
*Барабанът повишава имунитета.
*Китарата подобрява функциониране на сърцето.
*Саксофонът стимулира работата на бъбреците.

Коментари