Публикация

Кортирен - Компенсира вредното влияние на кортикостероидите

Кортирен - Компенсира вредното влияние на кортикостероидите

Кортикостероидите (кортокоидите) са голяма група хормони /над 40 вещества/, в основата на молекулата, на които стои циклопентаперхидрофенантренов пръстен. Те са съединения със стероидна структура, синтезирани от кората на надбъбречните жлези. Тяхната секреция се контролира от адренокортикотропния хормон, секретиран от хипофизата, който се освобождава под действието на произвеждания от хипоталамуса кортикотропен хормон.

 

Тази контролна връзка има и обратно действие.

Надбъбречната жлеза е изградена от кора (кортекс) и сърцевина (медула). Те отделят редица жизнено важни вещества – гликокортикоиди (производни на кортизона), минералкортикоиди (основно алдостерон), катехоламини (адреналин и норадреналин) и полови хормони.

 

Всички те имат многообразни, взаимно допълващи се функции – адаптират тялото ни и психиката към стресовете, регулират белтъчната, мастната, въглехидратната и водно-солевата обмяна, кръвообращението, сексуалните и репродуктивни способности, както и имунната система.

 

Според своята биологична функция кортикостероидите се разделят на три основни групи:

Минералкортикоиди - осигуряват електролитната обмяна.
Глюкокортикоиди - влияят на обменни процеси (предимно на въглехидратната обмяна) и осигуряват защита на организма от стресови ситуации.
Полови кортикоиди - оказват влияние върху процесите на репродукция.
Кортикостероидите са хормони с голямо приложение в различни области на медицината и въпреки че са с ясно изразени потенциално опасни странични ефекти, те са високоефективни противовъзпалителни и антиалергични средства с имуносупресивно действие.

 

Глюкокортикоиди
Глюкокортикоидите, влизайки в сложно взаимодействие с хипофизата и задстомашната жлеза, повлияват въглехидратната обмяна, като:

  • стимулират образуването на гликоген в черния дроб и мускулите
  • намаляват чувствителността към инсулин 
  • забавят изразходването на гликогенните запаси при гладуване

 Глюкокортикоидите поддържат относително нормално ниво на глюкоза в кръвта, като стимулират образуването на глюкоза в процеса на разграждане на белтъците. Освен това, регулирайки процесите на фосфорилиране в организма, те оказват влияние върху резорбцията на глюкоза в червата и нейното използване в тъканите.

 

Заедно с това те участват и в белтъчната обмяна, като подпомагат образуването на гликоген от безазотните белтъчни остатъци, получени вследствие на тяхното дезаминиране. Особено характерно е и тяхното влияние върху мускулната функция. Дефицитът на глюкокортикоиди води до мускулна слабост и извънредно лесна уморяемост. Тези явления обикновено бързо отшумяват при въвеждането на кортизон в организма - един от основните представители на глюкокортикоидите.

 

Глюкокортикоидите оказват ефект и върху функцията на бъбреците, като потискат обратната резорбция на водата и по този начин играят роля на антагонисти на антидиуретичния хормон на хипофизата. Тези хормони участват и в процеса на филтрация, осигурявайки нормалното кръвоснабдяване на бъбреците.

Глюкокортикоидите силно повлияват възпалителните, имунните и алергичните процеси, ендокринната и централната нервна система. Притежават и десенсибилизиращо действие. Тяхното антиалергично действие се свързва с понижение на синтезирането на хистамин в мастоцитите, с активирането на хистаминазата и хистаминопектичните свойства на кръвта.

 

КС намират приложение при лечение на ревматоидните заболявания, бронхиална астма, невродермит, кожни алергични заболявания, левкози, автоимунни заболявания, панкреатит. Те намериха приложение и в съвременните схеми за лечение на коронавирусната инфекция.

 

Основните глюкокортикостероидни хормони на надбъбречните жлези са кортизон и хидрокортизон, като в човешкия организъм Cortisone много бързо се превръща в активния метаболит Hydrocortisone. Hydrocortisone намира приложение като противовъзпалително средство и хормонален агонист.

Употребата на кортикостероиди трябва да бъде назначена от специалист и освен това зависи изцяло от индивидуалните особености на организма и патологичното състояние, в което се намира той. Дълготрайната им употреба с цел постигане на търсения терапевтичен ефект неминуемо може да доведе до сериозни нежелани реакции.

 

Едни от най-честите странични ефекти са свързани с промяна в метаболизма на пациентите. Нарушава се липидната обмяна, като настъпва преразпределение на мастната тъкан - тя се концентрира в областта на корема и около вътрешните органи, лицето и надключичните области, докато в крайниците се наблюдава редуциране на тъканта. От друга страна, стимулирайки разграждането на белтъци се повишава синтезът на глюкоза, което води до миопатия с прогресивна мускулна слабост. Засяга се и костната система  като е възможно и да се достигне до остеопороза, вследствие загуба на колаген и нарушение в калциевата обмяна.

 

Имуносупресивното действие на кортикостероидите предполага и висока чувствителност към инфекциозни агенти като бактерии, вируси и гъбички.

Продължителната терапия с кортикостероиди може да доведе и до някои вторични нарушения, като раздразнение на стомаха, язва, смущение в месечния цикъл, замайване.

 

Важно е да се отбележи, че кортикостероидите са медикаменти, с които не бива да се прекалява. Освен това третирането с тези хормони не трябва да се прекъсва изведнъж. Трябва да се спазва стриктно срокът и дозите, защото дозата е с определен лечебен ефект. При използването на синтетични кортикостероиди се наблюдава понижение в отделянето на естествените хормони от надбъбречните жлези. Това означава, че постепенното намаляване на дозата ще позволи на жлезите да възвърнат своята нормална секреция.

 

Природните продукти – билки, аминокиселини, витамини и минерали – при правилно прилагане за безвредни и меко, постепенно, но действено подпомагат дейността на жлезите и съответните многообразни функции на нашите органи и системи.

 

Именно с грижа за тези важни функции, е създаден съвременният природен продукт „Кортирен“. Той е формулиран според предписанията на водещи специалисти и е реализиран във фабрика с покрити всички европейски стандарти за качество.

Билковите екстракти са в пъти по-ефективни от едноименните чайове, при които не се екстрахират или се разрушават част от активните съставки на лековитите растения.

Субстанциите, включени в състава на продукта, осигуряват много по-добра концентрация на целево важни съставки, отколкото тя е достижима само чрез билки или дори чрез повечето от хранителните продукти.

Но какви са всъщност компонентите на този авангарден микс за надбъбречна хармония?

 

Екстрактът от черна мака е концентрирана форма на най-убедително подкрепената от научни доказателства суперхрана относно активизацията на надбъбречните жлези и свързаните с тях кислородно насищане на тъканите, високи енергийни нива и полови хормони. (За отбелязване е, че бялата и червената мака дават положителни резултати само в част от изследванията, а черната – практически във всички.)

 

Всички, но особено страдащите от хронично изтощение (независимо дали от преумора или след боледуване), както и тези, на които дейността изисква голямо натоварване и издръжливост (спортисти, пилоти, лидери на отговорни проекти) ще усетят благотворното въздействие на тази уникална съставка!

Освен фитохормони, черната мака съдържа и така наречените гликосинолати, които детоксикират организма на клетъчно ниво, включително намаляват концентрацията на някои канцерогенни съединения.

Китайският лимонник е една от най-важните билки в далекоизточната медицина, която бързо се превръща в такава и на запад, след позитивните резултати от редица проучвания.

 

Съдържа лигнани, органични киселини, витамини, минерали, биофлавоноиди, каротиноиди и други полезни багрила, етерични масла, сапонини, полифеноли и други.

Като действие е едно от най-добрите средства за борба срещу умората на тялото и ума – повишава физическата издръжливост, остротата на ума и концентрацията, ускорява възстановяването при състояние на реконвалесценция (изтощение след боледуване, включително имунно изтощение).

 

Билката способства за по-ефективно отделяне на собствени надбъбречни хормони, което за разлика от агресивното им изкуствено въвеждане не е натоварено със странични ефекти, тъй като е в хармония с останалите хормони в организма.

 Други интересни свойства са подобряване на зрението и другите сетива, пречистване на черния дроб (в който си дават среща повечето обменни процеси, които са от значение за общото здраве и енергетика на тялото), ранозаздравяващо, противоязвено и антидиабетно действие и редица други.

 

Златната пръчица е уважавана от древността целебна трева, която е с много дълга употреба в цяла Европа, а и напоследък е щателно изследвана и препоръчана от немски и други учени.

Флавоноидите, катехините, сапонините и много други съставки са причина за благоприятното й действие по посока мощно елиминиране на излишъците от течности и пикочна киселина в тялото, подобряване на кръво- и лимфообращението, премахване на спазмите и потушаване на редица възпалителни процеси.

 Понякога след лечение със стероиди оранизмът трудно превключва на нормално отделяне и тогава ценното й влияние си казва думата.

 

Освен директното положително въздействие върху бъбреците, пикочния мехур и простатата, златната пръчица е много полезна и като общо противовъзпалително и противоболково средство, особено при ставни проблеми.

Сладкият корен (сладникът) е невероятно богат по състав природен ревитализатор – съдържа сапонина глициризин, ликвирицин, горчиви вещества, танини, фитохормони, антивирусни съставки, минерали, витамини и много други.

 

Употребяван в безопасни добавъчни количества, той помага за възстановяването на кората на надбъбреците, регулира ефективно алергичните, автоимунни и цитокиновите дисбаланси, действа противовъзпалително и антиязвено, отхрачващо и леко разхлабващо.

Друго важно значение на екстракта от сладник е подпомагащото усвояване на други полезни фитосъставки, тъй като на ниво черен дроб много от тях претърпяват трансформация, която ги деактивира, но която става по-умерена под въздействието на този „вълшебен“ корен!

 

Манганът е особено важен, макар и понякога подценяван микроелемент. Той например е част от основната предпазна (антиоксидантна) ензимна система във всяка една наша клетка - супероксид дисмутаза.

Съхраняването особено на жлезните структури е от основно значение за тяхната устойчивост към стресови, токсини и други агресивни фактори от външната и вътрешната среда на организма.

 

А като немаловажен бонус, този елемент е структурна част от здравите кости, стави и подпорни съоръжения на съединителната тъкан.

Той действа още антимикробно и противогъбично, което е от значение при вторични инфекции след антибиотично и кортикостероидно лечение.

 

Хромът  е друг интересен микроелемент, който има особено значение за хармонизирането на въглехидратната и мастната обмяна.

Изследванията показват, че е от полза да се добавя по малко, извън постоянните количества, които постъпват с храната – особено при хора с предразположения към диабет и инсулинова резистентност, сърдечно-съдови проблеми и затлъстяване.

Проучва се и неговата роля за заздравяване на костите, ставите, ноктите, косата, очните структури и т.н.

 

Витамин С (аскорбиновата киселина) е водещ по значение водноразтворим витамин, от който организмът има нужда да поддържа постоянни добри концентрации (което не винаги се постига по хранителен път).

 Той директно участва във функционалната активност на надбъбречните жлези и отделно ги предпазва, в качеството  се на авангарден антиоксидант.

Освен това участва в градежа на съединителната тъкан и кръвоносните съдове, а също така има и значими функции за регулиране на имунитета.

 

Витамин В5 (пантотеновата киселина) може спокойно да бъде охарактеризиран като топ витамин за надбъбреците! Той непосредствено участва в синтеза на кортикоидите, както и в окислителните, даващи енергия процеси, които протичат във всяка една клетка. 

Антидепресивното действие, така необходимо при случаи на надбъбречно изтощение, в случая е добре подчертано.

Имунното балансиране, под негово влияние, води както до нормална продукция на антитела, така и до снижаване риска от неадекватни свръхреакции – алергични, автоимунни и цитокинови.

Има още значение за доброто състояние на храносмилателния тракт, мускулатурата, косата и кожата.

 

Витамин В6 (пиридоксин) е мултифункционален витамин, който участва в почти всички видове обменни процеси, включително на жизнено есенциалните неврохормони.

Не само надбъбречните, но и останалите жлези с вътрешна секреция се нуждаят от животворящото им въздействие, а също така самата нервна тъкан, кръвта, храносмилателните органи, кожата и нейните образувания (нокти, коса).

 Също така, застоят на течности усложнява общите надбъбречни  нарушения, но той се повлиява от приема на пиридоксин.

 

Витамин D3 (холекалциферол) е всъщност прохормон, т.е. предшественик на съединения, които са ключови за регулиране на минералния и имунен баланс, въглехидратната обмяна, сърдечно-съдовата настройка и стабилността на паметта и настроението.

Това е една от рядко срещаните естествени субстанции, които едновременно засилват имунитета и предпазват от прекомерно отделяне на цитокини.

Тъй като целогодишното количество на слънчеви лъчи, което се поема от съвременния човек, рядко е достатъчно за синтезиране на витамин Д, а съдържанието му в храните е неубедително, все по-голямо значение придобива допълването му чрез суплементиране.

 

Продължителния прием на малки количества добавка е безопасно и предпазва от неусетно спадане на нивата на холекалциферола, което е една от неявните причини за лошо самочувствие и болестни предразположения!

 

В заключение, „Кортирен“ е комплексен природосъобразен продукт, който откликва на нуждите на нашето време.

Той може да се прилага и превантивно, при хора, които желаят да увеличат издръжливостта на надбъбречните си жлези – а от там и своята физическа и психична енергия и да поддържа имунния си баланс.

Другото му важно приложение е възстановителното – при или след здравни проблеми, които засягат пряко или косвено надбъбречните функции.

В тези случаи естествено е препоръчително този, както и всякакви други продукти, да се употребяват под специализиран контрол.

„Кортирен“ – силата на природната регулация!

Коментари

Сладникът/сладъккорен/покачва бързо и трайно кръвното налягане.От опит.