Публикация

д-р Светлозара Илиева: Надеждно възстановяване след прекаран вирус? Има как!

д-р Светлозара Илиева: Надеждно възстановяване след прекаран вирус? Има как!

След преболедуване от Covid 19 или други вируси, при част от болните се наблюдава остатъчна белодробна фиброза, която претърпява обратно развитие в месеците след острата фаза или се задържа в различен обем и за различна продължителност след това. Важен момент в лечението на тези болни е да се ограничи оформянето нa белодробната фиброза още в острия стадий на болестта.

 

Често пъти остатъчните оплаквания се причиняват от фиброзни промени (сраствания), когато оздравяването не приключва с пълно възстановяване, а вместо това оставя дефекти, причинени от заместването на активната тъкан с фиброзна.

 

Белодробните фибрози

Голяма група от заболявания на белия дроб,  обединени по това, че увреждат най-фините структури на белия дроб – алвеолите и преградните стени между тях (интерстициума). Ето защо, тези болести се наричат още  интерстициални белодробни болести.

 

Причините за възникването им са твърде различни: инфекции, токсично или алергично увреждане на белия дроб от химикали, медикаменти, алергени или автоимунни заболявания.

Понякога заболяванията имат генетична предразположеност, а при немалка част от тях, причината за възникването им  не може да се определи. Това са т.н. идиопатични интерстициални болести. Въпреки някои общи черти, тези болести имат различно протичане, лечение и прогноза. Някои са напълно лечими при правилна диагноза и лечение, а други имат хроничен и прогресиращ ход.

 

      Възпалението e ответна реакция на организма към микробни и други дразнители. В своето начало то помага за повдигане на защитните сили на организма и елиминиране на съответните вредности.

 Когато обаче то е прекалено силно и/или продължително, могат да настъпят усложнения от страна на различни органи и системи – възпалителни, алергични, автоимунни или дегенеративни.

 

     Тук на помощ идват природосъобразните продукти, които могат да се прилагат продължително и в основни линии безопасно.

Те имат взаимно допълващи се (синергични) ефекти в превенцията и възстановяването от различни инфекциозни и дегенеративни състояния, особено ако те се характеризират с вероятност от образуване на сраствания, тромби и други уплътнения в организма, които пречат на нормалното функциониране на тъканите и органите.

Разбира се, лабораторната диагностика е много важна, особено в сериозните случаи, тъй като само въз основа на нея може да се прецени степента на необходимост от една или друга активна терапия.

 

Субстанции, които действат в тази посока

 

Натокиназата представлява специален ензим от японската ферментирала соева храна натто. Той е протеолитичен, т.е. подпомага смилането на белтъчините, ако се взема с храната. Но по-интересното е, че може също така да проникне в кръвообращението (когато се приема на гладно). И тогава въздействието му е различно и твърде разнообразно. Например, това е пречистване  както на кръвоносните съдове, така и на самите тъкани, които се кръвоснабдяват.

 

Така по-лесно се елиминират срастванията, запушванията от микротромби, както и отпадните продукти от „бойното поле“ на различни възпалителни и дегенеративни процеси. Микробният биофилм се разгражда, слузта се разрежда и става по-лесно да се елиминира. Т.е. постига се ефект на пречистване, каккто на кръвоносните съдве, таки и на дихателните пътища – с по-малко кашлица, задавяне и болки; това е от голямо значение за съкращаването срока на боледуването и общото подобряване на самочувствието, докато трае проблемът, както и във възстановителния период.

От друга страна, като следствие на ензимното въздействие, се подобрява в значителна степен възстановяването на нормалните тъкани, включително след оперативни интервенции.

 

За разлика от стероидните лекарства, аспирина и другите нестероидни противовъзпалителни медикаменти, действието на този ензим е по-естествено и не така натоварено със странични ефекти. Противовъзпалителните му свойства са оползотворяеми при дихателни и общи, включително вирусни инфекции (много от които сгъстяват кръвта), различни отоци, ставни и мускулни проблеми, псориазис, разширени вени, хемороиди и усложненията им, фиброкистози на млечните жлези и много други. Той помага дори за предпазване от образуване на атеросклеротични плаки, които иначе с течение на времето са основни причинители на инфаркти, инсулти и лошо кръвоснабдяване на крайниците. Макар и не като основно средство, но като допълнителна терапия, в някои съвременни клиники натокиназа се прилага и при редица туморни заболявания.

 

При тях по принцип се получават струпвания от разпадащи се и мъртви тъкани, след почистването на които имунната система достига по-лесно до анормалните клетки и има по-добри шансове да се бори срещу тях.

Съчетаването на натокиназа с противомикробни, цитостатични и други средства често увеличава значително действието на последните. Това е свързано най-вече с повишаващата се тяхна достъпност до съответните тъкани, чрез премахване на препятствията – фибринови сраствания, стари и умъртвени клетки, струпвания от болестотворни микроорганизми, неизползваеми от организма белтъчни коагулати и т.н.

 

       Бромелаинът е  ензим, който активизира обмяната на веществата и помага за разграждане на фибрина и отпадните органични продукти и за възстановяването на тъканите.

Действието му върху фибриновите отлагания е подчертано, като огромно негово предимство е, че това разграждане на тромби и сраствания не е съпроводено с повишена опасност от кръвоизливи, както всъщност е при повечето от лекарствата. (Това е така, защото той влияе само върху фибрина, докато те занижават и фибриногена.)

 

Кверцетинът е фитохимикал, който активизира ензимното детоксикиране и предпазните антиоксидантни механизми, действа ярко противовъзпалително и антиалергично.  Този „коктейл“ от предимства се прилага широко в продукти за възстановяване след боледувания и травми, при дихателни, кожни, неврологични и очни проблеми, за подпомагане на мъжката простата и т.н.

 

Екстракт от върбова кора - първообраз на световно известното лекарство аспирин. Всъщност, макар че основно действащи в него са именно салицилатите, той съдържа и редица други съставки, които го правят по-ефективен и далеч по-малко рисков.

Освен общите за тази група субстанции противовъзпалителни, противотемпературни и антиболкови свойства, активната фракция на екстракта притежава антиагрегантно действие, т.е. пречи на слепването на кръвните плочици (тромбоцитите), от което нататък следва биохимична каскада с краен резултат тромбообразуване.

 

Екстрактът от сладък корен е невероятно богат по състав природен ревитализатор – съдържа сапонина глициризин, ликвирицин, горчиви вещества, танини, фитохормони, антивирусни съставки, минерали, витамини и много други. Освен това той регулира ефективно алергичните, автоимунни и цитокиновите дисбаланси, действа противовъзпалително и антиязвено, отхрачващо и леко разхлабващо, помага за по-пълното усвояване на редица други полезни за организма съставки.

 

Йод – незаменим микроелемент, който има отдавна установена роля за здравето на щитовидната жлеза и от там  за интензивността на обмяната на веществата. Използва се като противомикробен и антигъбичен лек, както и за специално „разнасящо“ средство при различни сраствания и уплътнения.

 

д-р Светлозара Илиева дм

 

Дефиброзамин - мощна и ефективна комбинация за възстановяване на организма

Дефиброзамин е комплексно действащ природен продукт, с отлично съотношение между ефективност и безопасност. Включен в комплексните хигиенно-диетични и медикаментозни препоръки, той може да бъде в услуга на лекари и пациенти, в усилията към постигане на пълноценно възстановяване и живот с по-малко усложнения!

 

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

➔    Подпомага естествените възстановителни сили на организма;

➔    Подкрепя нормалните процеси в съединителната тъкан;

➔    Благоприятства нормалния кръвен и лимфен поток и капилярна пропускливост;

➔    Способства нормалната физиологична проходимост на кръвоносните съдове;

➔    Благоприятства дейността на щитовидната жлеза и другите ендокринни органи;

➔    Подкрепя долните и горни дихателни пътища;

➔    Благоприятства нормалното състояние на опорно - двигателния апарат.

 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДНЕВНА ДОЗА:

 За деца над 6 години и възрастни:

·         Вариант 1 (основен - поддържащ):

1 път дневно по 1 капсула – сутрин.

·         Вариант 2 (интензивен):

2 пъти дневно по 1 капсула – сутрин и вечер.

Препоръчителен курс на прием: 1 - 3 месеца.

При необходимост от прием повече от 3 месеца: след третия месец се прави почивка от 20 дни.

Коментари