Публикация

Проф. Орбецова: Особености на хиперпролактинемията и какви са репродуктивните решения (Видео)

Проф. Орбецова: Особености на хиперпролактинемията и какви са репродуктивните решения (Видео)

Бременността и лактацията/сукането на млечните жлези са най-силния физиологичен стимулатор за появата на хиперпролактинемия. Това казва в своя презентация проф. Мария Орбецова, специалист от Катедрата по ендокринология към МФ на МУ Пловдив. Лекцията бе изнесена в рамките на Пловдивските зимни ендокринни дни 2022 г. Към тези фактори също така спадат физическото натоварване, продължителното гладуване, стресът и половата активност. Те са свързани с механичната регулация на пролактиновата секреция. Така например при бременността нивата на хормона пролактин се покачват с всеки следващ триместър, като най-високи са в третия. Количествата се увеличават още повече по време на лактацията.  


Проф. Орбецова отбеляза, че патофизиологичните механизми за покачване на пролактина са свързани с нарушения на ХТ-допаминовата секреция, като ХТ-тумори, ХФ-тумори, гануломатозни заболявания на базалните менинги, лимофогрануломатоза или метастази по черепната основа, травми и др.  


Около 20-30% от клиничната картина на хиперпролактинемията при жените е свързана със стерилитет. При 65-70% има аменорея / олигоменорея, а също така са възможни дисовулация, хиперпролактинемичен хипогонадотропен хипогонадизъм, намалена костна плътност и затлъстяване. При мъжете в 90% от случаите се наблюдава импотентност, намалено либидо и стерилитет. При 10-20% има галакторея, а също така гинекомастия и компресивен синдром. Като фармакологични причини специалистът посочва антидепресантите, антипсихотиците и др.  


Цялата презентация на проф. Орбецова за това кога се изследва пролактин, можете да видите във видеото.  
 

Коментари