Публикация

Окончателно – бюджетът на НЗОК за 2022 г. ще 6,5 млрд. лв.

Окончателно – бюджетът на НЗОК за 2022 г. ще 6,5 млрд. лв.

Почти без изменения вчера Народното събрание прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. на второ четене, съобщи Investor.bg. Новата финансова рамка влиза в сила от 1 януари 2022 г. и е в размер на 6,5 млрд. лева, което е увеличение с около 13% спрямо миналата година. Разходната част е с 604 млн. лева по-висока. Здравноосигурителните приходи са с ръст от 697 млн. лв. спрямо 2021 г. Средствата за здравноосигурителни плащания за 2022 г. са в размер на 5,6 млрд. лева с включените средства за медицинския персонал, което представлява увеличение с 560 млн. лева спрямо 2021 г. От здравноосигурителните вноски сe очаква да постъпят 3,7 милиона лв. или 433 млн. лв. повече от 2021 г., а от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет - 2 млрд. лв., или с 263 млн. лв. повече от миналата година. Здравната вноска се запазва на ниво от 8%.

 

Категорично бяха отхвърлени предложенията на депутатите от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов за увеличение от 100 млн. лв. за болниците, с 20 млн. лв. за медицинските изделия и с 5 млн. лв. за лечение на здравноосигурени лица.

 

Държавата ще продължава да изплаща допълнителни средства за работещите на първа линия в битката срещу коронавируса. Не беше прието предложението на ГЕРБ за двойно увеличение на това перо в бюджета.

 

От Закона отпадна отделният ред за скъпоструващите лекарства за домашно лечение и те бяха върнати отново в общата група на медикаментите. Отпадна и предложението механизмът за предвидимост и устойчивост, който НЗОК прилага по отношение на лекарствата, да бъде приложен и по отношение на медицинските изделия.

Коментари