Публикация

Днешните мъже – стресирани и претоварени

Мъжът - това е силният пол. Клише, в което най-много вярват самите мъже.


Това обаче не остава без последствия. Ако трябва да обобщим рисковете за мъжкото здраве, достатъчни са само три думи: конкуренция, кариера, колапс, посочва Дойче веле.

„Един хубав доклад показа, че между 78 и 96 процента от мъжете на възраст между 40 и 80 години заявяват, че се чувстват изключително добре, енергични и здрави. Докато реалността изглежда другояче”, казва проф. Франк Зомер от университетската клиника в Хамбург, визирайки резултатите от първия германски доклад за мъжкото здраве, изготвен от лекари, социолози и психолози.

Мъжът - длъжен да бъде перфектен

Според статистиките жените доживяват средно до 82-годишна възраст, мъжете умират пет и половина години по-рано. Причините за това и до днес не са изяснени, но е ясно, че днешните мъже са претоварени: „Към тях се отправят изисквания отвсякъде, те трябва да правят по няколко неща едновременно - да бъдат добри бащи, добри съпрузи, да напредват в службата, да работят между 14 и 16 часа дневно, и то със 100 процента от възможностите си. Което, разбира се, е много трудно да се съвмести”, отбелязва проф. Зомер.

Особено зле на мъжете се отразява стресът на работното място - те работят твърде много, хранят се зле и пият повече. Което си има последствията: много от мъжете са с наднормено тегло. Всеки пети страда от смущения в ерекцията. Освен това нараства рискът от сърдечен инфаркт - при мъжете над 40 той е пет пъти по-висок, отколкото при жените. Мнозина страдат и от психически смущения, точно толкова, колкото и жените, но - както сочи докладът - при мъжете смущенията често остават недиагностицирани и не се лекуват - например при депресии.

Здравето е женска работа?

„Ако мъжете имат симптоми на депресия, се стремят да ги заобиколят, да ги компенсират - чрез прекомерна активност или пък с пиенето на повече алкохол”, посочва Ана-Мария Мьолер-Лаймкюлер от университетската клиника в Мюнхен. Тя е убедена, че мъжете са ощетени от системата на здравеопазването, и това трябва спешно да се промени - здравната система трябва да е по-наясно с различния начин на живот на мъжете и да им отправи съответните предложения.

Но и самите мъже не бива да стоят със скръстени ръце - понеже не посещават редовно лекаря си и игнорират превенцията: „Те трябва да поемат повече отговорност за здравето си, да не мислят, че грижата за него е женска работа. И трябва да се разделят с клишето, че големите момчета не плачат”, допълва Ана-Мария Мьолер-Лаймкюлер.

Коментари