Публикация

Над 80 хиляди ученици са в клас без тестване за COVID-19 тази седмица

Над 80 хиляди ученици са в клас без тестване за COVID-19 тази седмица

Все повече ученици учат присъствено, без да бъдат изследвани за COVID-19. През тази седмица това са близо 84 хил. деца и младежи.

По-голямата част от тях – над 77 800, притежават „зелен сертификат“

За последните три седмици учениците с такъв документ са се увеличили с близо 30 000. Тези деца присъстват в часовете, след като представят сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

 

Други почти 6200 ученици също учат присъствено, без да бъдат тествани за вируса, заради ниска обща заболеваемост в съответната община - под 250 на 100 000 души.
Според официални данни на Министерството на здравеопазването, изцяло ваксинираните гимназисти са 9,72%. Към днешна дата близо 18% от учениците от V до XII клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.

И през тази седмица се запазва положителната тенденция на увеличение на учениците, които се обучават присъствено

От понеделник в клас са 553 хил. деца и младежи, което представлява ръст с 53 хил. спрямо седем дни по-рано. По-високият дял на присъствено обучение в страната се дължи на облекчените противоепидемични мерки в някои области.


При последното тестване в училищата се отчита леко

покачване на положителните тестове в системата на образованието

Установените позитивни проби при учениците са общо 373 при 274 през миналата седмица. В начален етап заразените са общо 153. Положителните проби в прогимназията са 131, а при учениците от гимназиален етап – 89.


Общо 109 са позитивните резултати при учителите. На 14 февруари техният брой беше 88.\
При непедагогическия персонал положителните проби са общо 77 при 43, установени през миналата седмица.

 

Коментари