Публикация

Даниела към проф. Чалъков от ИСУЛ: Дадохте ми най-голямата привилегия – да ви благодаря лично

Даниела към проф. Чалъков от ИСУЛ: Дадохте ми най-голямата привилегия – да ви благодаря лично
проф. Иван Чалъков

Искам да изкажа своята благодарност и признателност към проф. Иван Чалъков, завеждащ отделение „Уши, нос, гърло“ и екипа му – д-р Нихат Алхури, д-р Иглика Станчева, анестезиолозите и медицинските сестри, които на 27 януари 2022 г. ми направиха операция, благодарение на която получих привилегия, която други нямат – дадоха ми шанса да им благодаря лично!

Даниела се размина със смъртта след намесата на лекарите от ИСУЛ

Така започва писмото на Даниела Тотина от Монтана, която в края на януари за пореден път се сблъсква със смъртта и само бързата и адекватна намеса на лекарите от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, й помага да може днес да разкаже тази история.

 

За 45-годишната жена началото на кошмара е в края на миналата година в Румъния, когато при тежка катастрофа получава полиорганна травма и в продължение на месец буквално е между живота и смъртта в румънска болница. За щастие лекарите от северната ни съседка успяват да овладеят положението и след едномесечна интубация успяват да я „събудят“ и да я предадат на близките, които да продължат лечението в България.

 

У нас щафетата поемат лекарите от МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в родната Монтана. След дълга борба, в която медиците са не само професионалисти, но и чисто човешки съпричастни към съдбата на Даниела, тя е изписана в задоволително състояние. И тогава започва втората част на кошмара.

Три по-късно младата жена започва да се задушава

Три дни след изписването от болницата младата жена започва да се задушава. Близките търсят съвет от известния пулмолог д-р София Ангелова, тъй като си мислят, че задушаването е в следствие на проблем с дробовете. За щастие д-р Ангелова разчита правилно симптомите и ги изпраща в най-голямата клиника по ушно-гърлени болести – тази в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. По пътя се влошава и е приета в критично състояние в столичната болница. Трийсет минути лекарите я реанимират.

 

Следва животоспасяваща операция, извършена брилянтно от един от доайените на клиниката, проф. д-р Иван Чалъков. Оказва се, че в следствие на дългата интубация в Румъния, жената е получила стеноза (запушване) на ларинкса, която й пречи да диша. Вече е изписана и е отново в родната Монтана.

Проф. Чалъков проверява през ден как се възстановява пациентката

„Искам да изкажа своето възхищение от проф. Чалъков, който през ден се обажда, за да провери как е Даниела, как върви лечението, какви лекарства са й предписали тукашните лекари (възстановяването за Даниела ще продължи още дълго, бел.а). За мен той е пример“, разказва Гинка, която е поела основната грижа за болната си роднина. И допълва: това, което се случи с Даниела, ми върна вярата в родната медицина. Напук на всичко, което се говори за лекарите в България, в нашата история всеки един лекар беше максимално отдаден на пациентите и беше на мястото си!“.

Вашата човечност вдъхва вяра в лекарската професия

„Нека Бог ви пази, за да лекувате, помагате и спасявате човешки животи, ръководени от клетвата, която сте дали! Вашата човечност е пример, който трябва да бъде следван, за да я има вярата в лекарската професия!“. Думите са насочени към проф. Чалъков, един от най-известните капацитети в онкологичните заболявания на главата, шията и гласовата хирургия у нас, и младия му екип. От УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с удоволствие ги насочваме към всички лекари: от болницата в Монтана, от тази в Румъния, чиито имена не се споменават, но имат своя принос за щастливия край на тази история.

Коментари