Публикация

Връзката между мелатонин и репродуктивни способности (Видео)

Връзката между мелатонин и репродуктивни способности (Видео)

Мелатонинът е свързан с ритъма на човешкия живот и репродукцията. Това казва в своя презентация проф. Маурицио Нордио, университет „Сапиенца“, Рим. Лекцията бе изнесена в рамките на Пловдивските зимни ендокринни дни 2022 г. 


Специалистът напомня, че мелатонинът се произвежда от епифизната жлеза, като неговият синтез се влияе от светлината, звуците и падането на температурата на околната среда. Така неговите най-високи нива са през нощта, а най-ниските през деня. Той влия на всяка една клетка в организма, като едно от основните му свойства е да действа като антиоксидант. Проф. Норидо добавя, че често се случва производството на мелатонин да бъде разстроено в резултат на различни фактори. Най-често това става в резултат на светлинното замърсяване през нощта. По думите му има сериозни научни доказателства, че жените, които работят през нощта, са повече предразположени към развитието на заболявания като рак на млечната жлеза.  


По отношение на репродукцията проф. Норидо отбелязва, че мелатонинът играе сериозна роля по време на пубертета. Промяната на концентрацията му в кръвта на мъжете е важна при развитието на безплодие. Факт е, че при хипогондалните мъже се наблюдават нарушения в ритъма на производството на този хормон.  


Повече за връзките между мелатонина и репродуктивните способности можете да видите във видеото.  
 

Коментари