Публикация

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ от 7 до 11 март

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ от 7 до 11 март

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глаукома от 7 до 11 март 2022 г. Те ще се провеждат от 14:00 до 16:00 часа в кабинет 204 на втория етаж в Диагностично-консултативния блок на болницата.

Задължително е предварително записване на тел. 02/ 94 32 262

(в делнични дни между 13:00 и 15:00 часа), уточняват от лечебното заведение.


Прегледите ще включват измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Рецепти за очила не се планира да се изписват. При необходимост от по-задълбочени инструментални изследвания /компютърна периметрия или оптична кохерентна томография/, пациентите могат да се хоспитализират по клинична пътека в планов порядък.

Прегледите ще се извършват от д-р Нора Великова

асистент към Катедра „Спешна медицина“ на МУ-София и офталмолог в Клиниката по очни болести на ИСУЛ. Д-р Великова има специалност по очни болести и професионална насоченост към миниинвазивна и конвенционална хирургия при глаукома, дренажни импланти за глаукома, очен травматизъм, естетична и реконструктивна хирургия на клепачи, обща офталмология. Специализирала е във водещи центрове в Австрия, Испания, Ирландия, Швейцария, Португалия.

От 6 до 12 март отбелязваме Световната седмица за борба с глаукомата

Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Един от основните „виновници“ за възникването й е повишеното вътреочно налягане, което, когато е много високо, уврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си.


Един на всеки 200 души над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. Тя може да засегне и двете очи и води до необратима слепота. Съвременната медицина може да спре процеса, но не и да го върне обратно. В повечето случаи болестта протича безсимптомно – половината от засегнатите изобщо не подозират, че имат такова заболяване. Засяга по-често жени.


Лечението включва редовни медицински прегледи, за да се следи нивото на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и промените в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се контролира с локални медикаменти /очни капки/, а в по-тежките случаи се прилага лазерна или конвенционална хирургия, които се извършва успешно в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Коментари