Публикация

4 добавки за добро здраве

4 добавки за добро здраве

Все още не е открито хапчето, което ще гарантира добро здравословно състояние на хората без правилното хранене, пълноценния сън и редовната физическа активност. Въпреки това учените редовно напомнят, че приемът на четири добавки е задължителен, ако искаме да избегнем здравословните проблеми.

Витамин С

Организмът не е способен да натрупва този витамин, а хората не винаги го получават в достатъчно количество, често той трябва да се приема допълнително. Витамин С се отнася към групата на мощните антиоксиданти, които се борят с възпалителните процеси и укрепват имунитета. Той помага за по-бързото заздравяване на раните, за доброто състояние на кожата, намалява стреса и ускорява оздравяването след инфекциозни заболявания. Редица изследвания са доказали, че допълнителният прием на витамин С позволява да се намалят страничните ефекти след коронавирусни инфекции.

Витамин D

Той е изключително важен за нормалното функциониране на имунната система. Витамин D помага да се унищожат вредните бактерии и вируси и да се намали честотата на инфекциите на горните дихателни пътища. Резултатите от научни експерименти показват, че този витамин намалява риска от появата на автоимунни заболявания. Основният проблем обаче е, че повечето хора не го получават в достатъчни количества, защото той присъства в много малко хранителни продукти. Затова учените препоръчват витаминът да се приема допълнително, но само под лекарски контрол.

Цинк

По данни на Световната здравна организация минимум 17% от жителите на планетата изпитват дефицит на цинк. В някои региони този показател достига 30%. А този микроелемент играе важна роля за доброто здравословно състояние на хората и на имунната система. Цинкът позволява на организма да противостои на опасните микроби и да предотврати уврежданията, нанесени от свободните радикали. Хората могат да си набавят цинк от някои храни като телешко месо, тиквени семки, тофу и бобови култури.

Куркумин

Това е активният компонент на корените на куркумата, който влияе благотворно на целия организъм. Изследвания са доказали, че куркуминът помага при лечението на много заболявания, включително автоимунни и болестта на Алцхаймер.
Това вещество намалява възпаленията и не само облекчава болката при артрит, но и блокира възпалителните цитокини, виновни за появата на автоимунните заболявания, сърдечносъдовите проблеми и захарния диабет. Куркуминът е полезен за стомашно-чревния тракт, а оттам и за имунитета.

Коментари