Публикация

Пореден успех на военната ни медицина зад граница

Пореден успех на военната ни медицина зад граница

Заслужено признание за българските военнослужещи в операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина

 

Поредна ротация на българския военен контингент, участващ в операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина, беше извършена през тази седмица в база Бутмир – Сараево. За успешно изпълнение на служебните им задължения

четирима военнослужещи получиха почетни отличия от командването

Командващият на операция „Алтеа“ генерал-майор Антон Весели връчи похвална грамота на подполковник доктор Васил Кьосев – офицер по планиране на медицинското осигуряване. Наградата идва след отлично изпълнение на задълженията по медицинското осигуряване, в това число и борбата с COVID-19.

 

След завръщането си на родна земя, подполковник доктор Васил Кьосев бе отличен и от командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

 

отличие

 

***
Участието на Република България в операциите в Босна и Херцеговина започва в 1997 година в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО с инженерен взвод. През годините въоръжените ни сили участват с различни по численост и назначение формирования. От декември 2004 година операцията се преобразува в операция на Европейския съюз „Алтеа“. От септември 2012 година Въоръжените сили на Република България участват с до 12 военнослужещи в щаба на операцията и до 140 военнослужещи в състав рота и национален поддържащ елемент, включени в състава на междинния резерв на операцията.

Коментари