Публикация

Хормоналната терапия "подмладява" мозъка на жените

Половите хормони, приемани от жени след менопаузата, може да подмладяват мозъците им, твърдят изследователи.


Малко проучване на жени в пост-менопауза установило, че тези, които са на хормонозаместваща терапия, показват по-добри резултати при тестовете за измерване на съвместната работа на лявата и дясната част на мозъка, отговарящи за ръцете.

Психолози смятат, че терапията действа като огледален образ на мозъчната активност при младите жени, които произвеждат по естествен път полови хормони в тялото си.

Изследването, публикувано в Hormones and Behavior, е проведено с 62 жени на възраст между 46 и 71. От тях - 36 били на хормонална терапия, а останалите са контролна група.

Участничките били помолени да изпълняват задачи, свързани с двигателна координация, като например натискане на бутони с различни пръсти и с двете си ръце.

Изследователите твърдят, че еднаквото използване и на двете ръце също е знак, че двете мозъчни половини си взаимодействат повече. Това явление е забелязано повече при жените на хормонална терапия.

Половите хормони са мощен инструмент, който променя организацията в мозъка и може да влияе не само на сексуалното и репродуктивно поведение, но и на когнитивните функции. 

Коментари