Публикация

Подправка в хляба регулира кръвната захар

Подправка в хляба регулира кръвната захар

Високата кръвна захар е често срещан здравословен проблем, като в основата й обикновено стои инсулиновата резистентност. Свързана е и с наднормено тегло - именно мастната тъкан прави клетките нечувствителни към хормона инсулин и той не може да изпълни ролята си на ключ, който отваря клетката, за да може тя да използва глюкозата като енергия. Рискът от диабет тип 2 рязко се повишава. Ето защо е важно да се предприемат мерки за овладяване на повишената кръвна захар.

 

Това става по два основни начина - промяна в храненето и физическа активнотс. Хлябът често е заклеймявана храна, що се отнася до регулиране на кръвната захар. Добре е да се уточни, че става дума предимно за изделия от рафинирано бяло брашно, което съдържа твърде много бързо усвоими въглехидрати, но няма фибри и витамини от цялото зърно.

 

Подправката сминдух прилича на детелина.

 

Ако в хляба обаче се добави от подправката сминдух, това може да се отрази благоприятно на инсулиновата чувствителност. С този извод излиза ново проучване, публикувано от Journal of Medicinal Food.


Отдавна се знае, че сминдухът като билка и подправка балансира ефекта на въглехидратите върху нивата на кръвната захар, като предотвратя нейното рязко повишаване в кръвта. В това проучване са осъществени експерименти с консумация на хляб. Сминдухът не губи своите полезни свойства при печене. Друго важно условие е този хляб да бъде с пълнозърнесто брашно. 

 

Сминдухът е растение, което прилича на детелина. То произхождащо от Средиземноморието, Южна Европа и Западна Азия, но е широко разпрастранено и у нас. Добавят го в шарената сол заедно с други подправки. Растението има малки кръгли листа, а семената му са в дълги шушулки и имат леко горчив вкус. Листата му се продават свежи или сушени. Семената се използват както цели, така и в прахообразна форма като подправка. 

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари