Публикация

Европейският цифров сертификат се издава и след бърз тест за COVID-19

Европейският цифров сертификат се издава и след бърз тест за COVID-19

Гражданите, преболедували COVID-19, доказан с бърз антигенен тест, вече могат да изтеглят своя европейски цифров Ковид сертификат. Той е достъпен на сайта www.his.bg, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

ЕК позволи издаването на сертификати след положителен бърз антигенен тест

На 22 февруари т.г. Европейската комисия прие делегиран акт, който позволява издаването на сертификати за преболедуване въз основа на положителен резултат от бърз антигенен тест. Преди приемането на делегирания акт документът за преболедуване на COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави, с решение на националните здравни власти.

 

Тази възможност е предвидена включително за лица, тествани на или след 1 октомври 2021 г., при условие че използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на ЕС за антигенни тестове за COVID-19.

Валидността на европейските цифрови сертификати за преболедуване е 180 дни

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.  Тези сертификати могат да се използват при пътуване в ЕС.

 

За целите на националния здравен контрол, сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.

Коментари