Публикация

Коронавирусът може да предизвика язва на стомаха

Коронавирусът може да предизвика язва на стомаха

Вирусът SARS-CoV-2 взаимодейства с протеин, който се намира на повърхността на клетките на много човешки органи, като засяга предимно белите дробове, но патогенът може да увреди и стомаха. Това казва д-р Сергей Вялов, хепатолог, гастроентеролог и член на Европейското дружество за изследване на черния дроб и на Американската гастроентерологична асоциация, цитиран от Dariknews.

 

"Коронавирусът взаимодейства с ангиотензин-конвертиращия ензим тип 2, или АСЕ2 (протеин, който се намира върху клетъчните мембрани на много телесни тъкани - бел. ред.), който се намира най-вече в белите дробове, но също и в стомаха. Затова коронавирусът засяга и стомаха, като предизвиква възпаление и влошава състоянието на органа”, обяснява гастроентерологът.

 

По думите му човек с гастрит може да развие язва заради коронавируса. Тя не винаги се проявява със силна болка. Тя може да се прояви само като дискомфорт по време на хранене”, добавя той и препоръчва да потърсите медицинска помощ, ако подобни усещания Ви тревожат редовно.

 

Болният от COVID-19 може да развие язва на стомаха и поради лекарствата, приемани за лечението му, продължава лекарят.

 

"Лечението е необходимост, но има някои странични ефекти от противовъзпалителните лекарства, лекарствата за понижаване на температурата, редките антивирусни препарати и хормоните. Всички те оказват влияние върху стомаха и могат да причинят язва", казва още д-р Сергей Вялов.

Коментари