Публикация

Пушачите убиват и близките си!

Пасивното пушене причинява смъртта на поне 600 000 души всяка година. Данни на Световната здравна организация сочат, че почти една трета от тях са деца.


За съжаление пасивното пушене зависи от поведението на другите хора (най-често членове на семейството, а не от личен избор.

Мащабно проучване,  проведено в 192 държави, установило, че димът на цигарите е особено опасен за децата, тъй като при тях е по-висок рискът от пневмония, астма и други.

Пасивното пушене причинява сърдечно-съдови проблеми, респираторни заболявания и рак на белия дроб.

Според данните сред непушачите по света 40% от децата, 35% от жените и 33% от мъжете са били изложени на вредното влияние на тютюневия дим през 2004, ако се добавят и 5,1 милиона жертви на активното пушене, се получава, че цигарите са отнели живота на 5,7 милиона души само през 2004.

Почти половината жертви на пасивното пушене са жени, останалите се разпределят между мъжете и децата почти по равно, показва изследването, публикувано в сп. „Лансет”.

Общо 1% от смъртността по света се дължи на пасивното пушене.
Най-много пасивни пушачи има в Европа и Азия, а най-малко - в Америка, Източното Средиземноморие и Африка.

Приемането на закони за забрана на тютюневия дим на публични места значително намалява смъртните случаи от пасивно пушене, както и разходите за здравеопазване, подчертават авторите на изследването. В момента само 7,4 % от населението на планетата живее на места, където има закони против пушенето на обществени места.

Забраните намаляват с 90% излагането на тютюнев дим в ресторанти и барове. Спада и потреблението на цигари, а шансът за отказ от вредния навик се повишава, допълват учените. 

Коментари