Публикация

Без бисфенол А в бебешките шишета

От средата на следващата година в Европейския съюз се забранява използването на бебешки шишета за хранене, съдържащи бисфенол А.


Решението е взето от Постоянния комитет по хранителната верига към Европейската комисия, в който са представени страните членки на ЕС.

Бисфенол А е промишлен химикал, широко използван при производството на пластмасови изделия като детски бутилки, играчки, опаковки за храни и напитки.
Според Европейската агенция по сигурност на храните наличието на веществото в пластмасови бебешки шишета може да се отрази негативно върху развитието на децата, както и да спомогне за появата на тумори.

„Родителите могат да са сигурни, че от средата на 2011 г. в пластмасовите шишета за хранене няма да има Бисфенол А”, увери еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали.

Европейската комисия уточни, че забраната включва спиране на производството на тези шишета от 1 март 2011 г., тъй като от 1 юни на същата година те няма да се допускат на европейския пазар.

Коментари