Публикация

Обмисля се повишаване на обхвата на ваксинираните момичета срещу рак на маточната шийка

Обмисля се повишаване на обхвата на ваксинираните момичета срещу рак на маточната шийка

Обмисля се повишаване на обхвата на ваксинираните момичета срещу рак на маточната шийка. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, цитиран от БТА. Това стана по време на конференция „Заедно за женското здраве“, организирана от сдружение „Лекари на света“, в партньорство с Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права и с подкрепата на Българския фонд за жените.

 

По думите на проф. Салчев е добре да се помисли и по въпроса за ваксиниране на момчетата срещу човешкия папиломен вирус. Процентът на ваксинирани момичета в България е много нисък – под 15 на сто, посочи доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По думите му в Австралия проблемът с рак на шийката на матката е почти изкоренен чрез масово ваксиниране на младите момичета.

 

Проф. Салчев посочи още, че в страната ни се работи по съответните програми за детско и майчино здравеопазване, финансирани от държавата или от здравноосигурителни вноски.  Той припомни, че, след като е била намалена цената, плащана от НЗОК за раждане чрез цезарово сечение, се е повишил броят на нормалните раждания.

Коментари