Публикация

Електронният преглед в „Хипократ“ ще улесни отчитането пред НЗОК

Електронният преглед в „Хипократ“ ще улесни отчитането пред НЗОК

Мирослав Петров е тийм лидер на екип към програмата „Хипократ“ и се занимава с онлайн съпорт на клиентите. 

 

С какво „Хипократ“ помага на медицинските специалисти и какво им е най-полезно?

 

„Хипократ“ помага на лекарите, като организира и автоматизира ежедневната работа. Най-полезно е именно автоматизирането на процесите по издаване на амбулаторни листове и бланките към тях, което помага прегледите да бъдат извършвани много по-бързо. Не е необходимо да се пишат километрични текстове, защото някои неща могат да бъдат записани като шаблони. Съответно тези шаблони могат да бъдат преизползвани при всеки преглед, ако има припокриване на диагнози.

 

Лекарите имат доста въпроси свързани с електронната рецепта. Кои са новостите там, с които те трябва да бъдат по-добре запознати?

 

Там наистина има нови електронни услуги, които са свързани с Националната здравна информационна система (НЗИС). Тя се разработва от електронно обслужване и всички разработчици на софтуери се интегрираме в нея. До момента лекарите са работили по един начин, при който рецептите не са отивали в реално време към някакви сървъри. Съответно когато пациентът отиде при лекаря, се разпечатва бланка и с нея пациентът отива в аптеката, където фармацевтът я изпълнява. Новото за безплатните рецепти е, че сега лекарят е свързан с НЗИС, натиска няколко бутона, а пациентът отива в аптеката, без да носи нищо на хартия.

 

Какво е най-полезното, свързано с т.нар. електронен преглед?

 

Очакваме в бъдеще програмата „Хипократ“ да стане по-функционална и да улеснява все повече лекарите. Електронният преглед е нещо, което ние все още въвеждаме и усъвършенстваме.

 

Когато пациентът посети личния лекар този преглед отива в реално време към НЗИС. Ако има някаква документация, която се отнася към прегледа, тя може да се види от тези, които имат нужда от нея. Например ако пациентът трябва да отиде при специалист, то той може да види какво е направил личният лекар. Ако специалистът прецени, че пациентът трябва да се хоспитализира, в болницата ще могат да видят какво точно е извършено досега. Съответно пациентът няма да обикаля с една папка с бумаги, защото всичко ще може да се види в електронната система, защото т.нар. електронно досие ще е централизирано.

 

Очакваме да получаваме обратна връзка от лекарите, за да можем да усъвършенстваме програмата. В момента електронният преглед не е нормативно урегулиран от НЗОК. Когато това стане, на лекарите ще отпадне разпечатването на амбулаторните листа и цялата бумащина. Системата „Хипократ“ ще им помогне да си вършат работата като доктори и ще намали чиновничеството. Ще бъде улеснено и изпращането на отчетите до НЗОК, защото ще отпадне изпращането им на хартия и всичко ще е електронно.

 

Въпросите си лекарите могат да задават в коментар под тази публикация или в имейл до експерта на Miroslav.Petrov@kontrax.bg

Коментари

Каруцата пред коня!!!