Публикация

Траен ли е имунитетът след преболедуване от COVID-19

Траен ли е имунитетът след преболедуване от COVID-19

Водещи експерти дискутираха по време на онлайн кръгла маса, организиран от компанията Екофарм в CredoWeb, дали и колко е траен имунитетът на пациентите, преболедували от COVID-19.

Клетъчният имунитет на пациенти, преболедували от COVID-19, е траен

Проф. Тодор Кантарджиев, микробиолог, пулмологът д-р София Ангелова и реаниматорът д-р Николай Увалиев се обединиха около идеята, че клетъчният имунитет на пациенти, преболедували от COVID-19, е траен. Трета реимунизация е уместно да се направи само на възрастни и коморбидни пациенти.

 

Проф. Кантарджиев припомни, че преди месеци беше доказано, че имунната памет към този вирус се съхранява в лимфните възли и в костния мозък. Резултатът е постигнат посредством биопсия и показва, че имунитетът е траен.

Няма случаи на повторно заболели от коронавирус

„Човек, който е преболедувал, считам, че има траен имунитет и не трябва да се имунизира, заяви д-р Ангелова. - В моята практика повече са заболелите, които са ваксинирани, но при тях заболяването протича леко и те се лекуват вкъщи. Случаи на повторно заболели нямам.“ Тя е категорична, че усилията на медиците трябва да бъдат насочени към тази група от хора в обществото, която не е ваксинирана и не е преболедувала.

 

„Няма заболели от предната вълна, които да са болни сега, увери и д-р Увалиев. - Има малък брой ваксинирани, които обаче са били с много нисък титър на антитела, но преболедували на този етап (към края на 2021 г. - бел. ред.) – не.“

След преболедувани няма смисъл от ваксина

„Има ли антитела, има и клетъчен имунитет. Ако антителата са в добро количество, значи болният е изкарал заболяването без кортикостероиди и без цитокинова буря. Лично аз не съм привърженик човек да се ваксинира, когато не е необходимо. Няма да навреди ваксината, но няма смисъл“, заяви проф. Кантарджиев. Той припомни, че имунитет по-добре ще се изгради след преболедуване, защото защитата не е само срещу SPIKE-протеина, но и срещу другите протеини.

 

При коронавируса има един проблем - ако човек е бил много тежко болен, лекуван е продължително и с големи дози кортикостероиди, не може да се разчита на адекватен и траен имунен отговор, посочи професорът.

 

Вижте във видеото, какво си казаха специалистите!

Коментари

Абсолютно не съм съгласен с това което твърди др.Ангелова.Имам една от най-големите практики в областта в която живея и по време на вълните се "побърквах" от работа с Ковид болни.От моя личен опит последните 2 години мога да кажа твърдо че ваксинираните които са потърсили мед.помощ от мен са единици.Всичките бяха с много леки симптоми и нито един от тях не беше хоспитализиран."Най-тежкия" случай беше жена на 60г без бустерна доза която имаше суха кашлица 4 дни и леки болки в гърлото само първия ден.Не съм лекувал пациент с бустерна доза.Последния месец пациентите значително намаляха,но мога да кажа следното:боледуват основно хора,които не са боледували от Ковид досега(или ако са го преминали не са разбрали) и другата по-малка група са такива които са го преболедували мебду август и ноември 2021г.Така че аз твърдя че ги повтаря и си го карат не по-леко от първия път.Карат го и ваксинираните,но леко и за кратко.За неаксинираните мога да кажа следното:дори и млади хора ги "събаря" здраво и продължава 10-15 дни и след това 2-3 месеца повечето имат сърцебиене,вариране на RR,депресивни състояния ,засилват се симптоми от хроничните им заболявания и т.н.Уточнявам,че по-горе коментирам само пациенти с доказан Ковид-с PCR или бърз тест.

Интересна "седянка". Уважаемите колеги не предлагат проучвания и доказателства, а собствените данни не са систематизирани. 

Аз имам неваксинирани пациенти доказано преболедували по два пъти. Вторият път е много по-тежък от първия и често се стига до хоспитализация.
Имам и ваксинирани с две дози които се разболяват, но много леко и не стигат до болница.
Имам и болни след бустер - минава за 12 часа като лека хрема.
Моят извод е, че няма сигурен имунитет когато става въпрос за covid19. Ако има голяма концентрация на вируса и дълга експозиция, обикновено при гледане на болен член от семейството, най-често дете, винаги се развива болест.
Концентрацията на вируса е най - важна. Вероятно затова, когато отворим прозорците и излезем навън, количеството болни намалява.
Ако колегите имат някаква информация за вреда от ваксините, е редно да я споделят, за да имаме правилно отношение към този процес и да не приканваме хората да се ваксинират. И без това няма желаещи да се ваксинират, но все още идват за бустер. Но броят на болните не намалява с желаните темпове, а пораженията по белите дробове след ковид са големи и все още не знаем колко трайни. И такива недомлъвки определено не по магат.
Уважаеми колеги, какво всъщност искате да ни кажете и защо? Моля, подкрепете с конкретни данни.

Не съм съгласен с тези твърдения,в моята практика имам много пациенти,заболели повторно от Ковид. Наистина го карат по-леко,както и ваксинираните. Аз лично преболедувах на 11-я месец от втората игла на фона на висок титър антиспайк антитела.

Да ,съгласна  съм  с всичко  казано. Това  го  приемам ,като правилен и  професионален  коментар . Това ,трябваше  да  се  чуе  от  всички  в  началото  на  пандемията.  Това  е  най- правилният ,професионален,  коментар ,който  съм  чувала  до  сега. Да  повтора  още  веднъж. .Клетъчният мунитет ,получен  след  преболедуване  от  Ковид-19 е траен и  за  цял  живот.Но  за  да  се  каже  ,това  трябват  много  знания  и  опит. Както  казва  д-р Ангелова - ежедневно  се  правят  справки ,за  да  си  актуален  в информацията.Поздравления.!!!!

Вече  имам и повторно заболели,като минимумът от предното боледуване е 4 мес.

Тревожно?!