Публикация

Безплатни прегледи за ендометриоза в АГ отделението

Безплатни прегледи за ендометриоза в АГ отделението

Специалисти от Отделението по Акушерство и гинекология в „УМБАЛ-Пловдив“ се включват в инициативата за безплатни прегледи за ендометриоза - ЕндоМарт 2022, в подкрепа на пациенти, страдащи от това заболяване. Тя е част от световната кампания WorldWide EndoMarch,  съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите - след предварително записан час

Консултациите ще се провеждат от 14 до 31 март всеки ден от 12 ч. до 13 ч. в АГ кабинета на 3-я етаж, уточни д-р Жаклин Апиосян. Тя отбеляза, че от пациентите няма да се изискват направления, но те трябва да си запишат предварително час на тел: 032/905-343.

 

Според акушер-гинеколога прегледите са препоръчителни за жени между 30 и 40 г., а също и при пациентки със съмнение за заболяването, диагностицирани са с него или са с фамилна обремененост.

Ендометриозата е доброкачествено заболяване

с бавен, но непрекъснато прогресиращ характер, често води до редица проблеми, сред които безплодие. При тази болест тъкан, подобна на вътрешната обвивка на матката (ендометриална тъкан), се разраства и се открива в други части на тялото, обикновено в областта на таза. „Еднометриозата често се бърка с други гинекологични заболявания. Затова е важно пациентките да бъдат прегледани от акушер-гинеколог, който може да постави точна диагноза и да назначи най-правилното лечение“, посочи д-р Апиосян.

Лечението е консервативно и оперативно

Освен оперативно, при което лекарят може да отстрани ендометриалните лезии и кисти, както и да премахне срастванията, след това като превенция се назначава медикаментозна терапия. Поради съществуващ рецидив на заболяването пациентките подлежат на контролни прегледи на всеки 6 месеца.

 

Целта на ЕндоМарт 2022 е да се повиши информираността за ендометриозата, която се диагностицира при 5-20% от жените във фертилна възраст и над 40% при жени със стерилитет.

 

Коментари