Публикация

Безплатни очни прегледи от 14 до 18 март 2022 г.

Безплатни очни прегледи от 14 до 18 март 2022 г.

Екипът на Очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ ще проведе безплатни консултативни прегледи от 14 до 18 март 2022 г.

Направления от личния лекар няма да се изискват,

а часове могат да се запишат на тел: 0879/097-074.


Организираме ги във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA), Европейско глаукомно общество (EGS) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA), посочи началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис. Тази година минава под надслов ,,Светът е ярък – спасете вашето зрение!“ и е от 6 до 12 март.

Глаукомата е едно от коварните заболявания,

започва без симптоми, уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината, а с напредване на болестта настъпва най-напред загуба на периферно зрение, а по-късно и пълна слепота, припомни офталмологът. Затова е добре пациентите да си правят профилактични прегледи, за да може да се проведе лечение на време, което може да спаси зрението.


Д-р Власиадис припомни кои са рисковите фактори за появата на глаукома: повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напреднала възраст и фамилна обремененост. Всеки, който има някое от тези страдания, е добре да се консултира с офталмолог, препоръча специалистът.

Отделението е оборудвано с модерна апаратура

Отделението в МБАЛ „Централ Хоспитал“ разполага с модерна апаратура за диагностика на глаукомата – оптичен кохерентен томограф, компютърен периметър и безконтактни тонометри. Тук консервативното и оперативното лечение на заболяването се извършва по договор с НЗОК.

Коментари