Публикация

Почина първият човек с трансплантирано сърце от прасе

Почина първият човек с трансплантирано сърце от прасе

Първият човек с трансплантирано генетично модифицирано сърце от прасе почина два месеца след операцията. Това съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Състоянието на Дейвид Бенет е започнало да се влошава преди дни, обяснява в прессъобщение болницата към Университета на Мериленд.

 

Синът на 57-годишния Бенет благодари на болницата, че е дала надежда на баща му с експерименталната операция. Той допълни, че семейството се надява това да допринесе за намаляване на недостига на органи за трансплантация.

 

Лекарите от десетилетия търсят начин да използват органи от животни за трансплантации, когато няма друга надежда. Бенет се решил на експерименталната операция, извършена на 7 януари, защото бил неподходящ за традиционна трансплантация и вече бил на легло и животоподържащи системи.

 

Предишни опити за подобни трансплантации са се проваляли предимно защото пациентите бързо са отхвърляли органите от животни. Този път хирурзите са използвали сърце от прасе с генетични модификации, които са променили гените, задействащи бързото отхвърляне, и са добавили човешки гени, помагащи на тялото да приемат органа.

 

Първоначално сърцето функционирало и Бенет бавно се възстановявал.

 

Бенет живя значително по-дълго от предишния пациент с най-добро подобно постижение. Той беше с трансплантирано сърце от павиан и оцеля 21 дена след операцията.

 

"Съкрушени сме от загубата на г-н Бенет. Той беше храбър и благороден пациент, борил се до края" - каза д-р Бартли Грифит, който извърши операцията.

 

Управлението за контрол над храните и лекарствата в САЩ даде спешно одобрение за интервенцията на 31 декември.

 

По информация на лекарите на Бенет той е имал сърдечна недостатъчност, аритмия и дълго време преди това не е спазвал даваните му препоръки. Определен е като неподходящ да получи човешко сърце, защото при такава операция е необходимо строго следване на имунопотискащите лекарства. Не е бил подходящ и за трансплантиране на сърдечна помпа.

 

Лекарите не разкриват причината за смъртта на Бенет. Възможно е това да е отхвърляне на органа, инфекция, други усложнения като и при другите пациенти с трансплантации.

 

С опита от трансплантацията на Бенет "получихме безценна информация, че генетично модифицираното сърце от прасе може да функционира добре в човешко тяло, ако имунната система е потисната адекватно" - каза д-р Мухамад Мохюдин, научен директор на програмата за трансплантации от животни на хора към Мерилендския университет.

Коментари