Публикация

Как личните лекари в Австралия помагат на пушачите

Как личните лекари в Австралия помагат на пушачите

След Великобритания и Aвстралия  въведе изискване към общопрактикуващите лекари да изписват с рецепта всички никотинови продукти и устройства за вейпинг, като електронни цигари или контейнери с  течен никотин,  на пациенти пушачи, които не могат да се откажат от цигарите.1

 

Австралийското Министерство на здравеопазването публикува в края на миналата година Ръководство за общопрактикуващите лекари относно препоръка на вейпинга. Според него електронните цигари са вторият най-ефективен начин за помощ на пушачите, ако те на първа стъпка не могат да спрат тютюнопушенето, и е по-ефективен от никотин-заместващите терапии.

 

Насоките гласят:

  • Личните лекари могат да изписват рецепти за никотинови електронни течности съгласно новите разпоредби, които са в сила от 1 октомври 2021 г.
  •  Вейпингът на никотин е помощно средство от втора линия за отказване на пушачите, които не могат да се откажат с лечение от първа линия.
  •  Вейпингът на никотин е по-ефективно средство за отказване от никотинозаместваща терапия.
  •   Пациентите могат законно да внасят никотинова течност от чужбина или да я закупят от австралийска аптека с рецепта от личния си лекар.
  •   Пациентите трябва да се стремят да спрат тютюнопушенето и да се опитат да спрат и вейпинга в рамките на 3-6 месеца.
  •    Не трябва да се окуражава вейпинга в дългосрочен план, но трябва да се знае, че е по-безопасно от връщането към цигарите.

 

С този ход, целящ ограничаване на тютюнопушенето в Австралия, което за последните няколко години не се е променило от около 13%, Министерството на здравеопазването на една от най-рестриктивните и водещи страни по отношение на контрол на тютюна, опровергава ширещата се дезинформация за електронните цигари. Освен потребителите, които биват заливани с неправилна информация относно нивото на риска на вейпинга спрямо цигарите,  

4 от 5 лекари също не са достатъчно добре информирани за подходите за намаляването на вредата от пушенето

Сериозните опасности за здравето от тютюнопушенето е ясна за всички медицински специалисти, но причините за ниската информираност за последните научни данни за начините за намаляване на рисковете от тютюнопушенето чрез никотинови алтернативи, еогромната дезинформация по темата. Според  д-р Колин Менделсон, член на Експертната група за отказ от тютюнопушенето в Австралия и председател на Австралийската асоциация за намаляване на вредите от тютюнопушенето, някои от колегите му пропускат възможността за спирането на цигарите от пациентите чрез заместването им с вейпинг.

 

 

 „Ще погледнем назад след двадесет години и ще се чудим защо не сме приели вейпинг продуктите по-рано“, пише той в новата си книга „Stop Smoking, Start Vaping” .Д-р Менделсон има 30 годишна практика в работата с пациенти, голяма част от които не се отказват от тютюнопушенето.  Той е убеден, че вейпингът е един от начините да се смекчи вредата  и че личните лекари имат основна роля за предоставяне на научна информация на хората.

Спирането на тютюнопушенето е основна отговорност на лекарите – в тях пациентите виждат надежден източник на информация“, казва австралийският лекар.

Ключовата роля на никотиновия вейпинг, пликчетата за орална употреба на тютюн и никотин и други продукти, като устройства за нагряване на тютюн, са по-безопасният начин за прием на никотин, тъй като намаляват излагането на редица токсични вещества. Д-р Менделсон представи данни от своята практика на последния „Е-cigarette Summit“ на 8 декември 2021 г. във Великобритания, като той сподели, че: „Употребата на никотин е пристрастяваща и може да допринася за влошаването на сърдечно-съдови заболявания, рак и ХОББ, но тези заболявания всъщност се причиняват и влияят от веществата, отделяни при горенето на тютюна в цигарите, като катрани и други канцерогени, а не от никотина.“

Вейпингът е метод за намаляване на вредите и е сочен като едно от най-ефективните средства за отказване от тютюнопушенето. Вярвам, че лекарите трябва да се грижат да поддържат нивото си на информираност високо по актуалните теми. Дезинформацията не трябва да лишава пациентите от по-щадяща алтернатива. За щастие австралийските общопрактикуващи лекари, които са започнали да предписват вейпинг, получават много добра обратна връзка от пациентите си“, казва д-р Менделсон.

Намалената вреда и подобряването на общественото здраве се доказва на практика в държави като Швеция, където никотиновите заместители, които са без изгарянe, като широко разпространения снус (snus – малки пликчета с тютюн за смучене) са заместили цигарите преди години. Страната вече е с най-малък процент пушачи (7%) и най-малко болни от рак на белия дроб в ЕС. Япония е друг пример , след като над 20% от пушачите са заместили цигарите с устройства за нагряване на тютюн през изминалите 4-5 години. Първите данни от близо 300 болници показват тенденция за намаляване на броя на хоспитализирани пациенти със заболявания, които се свързват с тютюнопушенето, в сравнение с 4-5 години преди наличието на новите продукти на пазара в Япония.

 


(1)    Nicotine vaping products: Information for prescribers | Therapeutic Goods Administration (TGA)

(2)    https://colinmendelsohn.com.au/

Коментари