Публикация

Задължителните имунизации също стават електронни

Задължителните имунизации също стават електронни

Най-разпознаваемият медицински софтуер сред лекарите в България е от фамилията продукти "Хипократ", които от 2001 г. насам непрекъснато нарастват и улесняват работата на медицинските специалисти.

Модулът за е-имунизациите ще обхване всички видове ваксини

След успешното въвеждане на електронните имунизации срещу COVID-19 модулът ще обхване всички видове ваксини, включително и тези, които се поставят съгласно задължителния имунизационен календар. Той ще позволи да се изпраща към Националната здравна информационна система (НЗИС) и свързания с нея регистър за извършени и регистрирани в софтуера имунизации на всеки един пациент.

Продуктът се очаква да е готов другата седмица

Очакваме в началото на другата седмица продуктът да бъде на разположение на лекарите, посочи Славица Димитрова, експерт за "Хипократ". Работата с продукта става по същия начин, както при ваксините срещу коронавирус, затова би трябвало да е лесно за лекарите, коментира тя.

 

Медиците избират кода на плановата имунизация, ваксината и коя поредна доза се слага, след това получават генериран от системата уникален идентификационен номер за ваксинацията (НРН). Това се отнася за имунизациите, които тепърва ще се поставят, отбеляза Димитрова. Все още няма яснота, кой трябва да въведе информацията за поставените вече ваксини в електронното досие на всеки гражданин. Към момента все още няма промяна и в кодирането и отчитането на имунизациите по задължителния имунизационен календар към НЗОК.

Е-имунизациите са огромно облекчение за пациентите,

на които няма повече да се налага да помнят срещу кои болести и колко пъти са били ваксинирани. Удобството за лекарите е в това, че във всеки един момент биха могли да прегледат досието на пациента и да се запознаят с неговия статус.

 

Електронното медицинско досие ще бъде допълнено с данни от всички внедрени модули, ще бъде въведено и мобилно приложение за преглед на електронното досие от гражданите, посочиха преди дни от Министерството на здравеопазването. Със завършването на предвидените модули и функционалности ще бъде осигурено получаването на медицински данни от всички изпълнители на медицинска помощ и осигурено тяхното използване за лечение на гражданите.

 

Коментари