Публикация

Увеличават се пациентите с тежки стомашни проблеми заради безконтролен прием на лекарства за COVID-19

Увеличават се пациентите с тежки стомашни проблеми заради безконтролен прием на лекарства за COVID-19

Увеличават се хората с кървене от стомаха заради безконтролен прием на медикаменти за лечение на COVID-19. Расте броят и на пациентите, които развиват иначе рядко срещана у нас чревна инфекция, заради смесването на много антибиотици. Това съобщи БНТ.

 

В гастроентерологията на столичната болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" приемат по няколко души на ден с кървене от стомаха и червата.

 

"Кървенета, които са предизвикани от медикаменти, популярни сред народа като разреждащи кръвта, станаха много по-чести и много по-тежки", каза д-р Николай Колев, гастроентеролог от УМБАЛ "Царица Йоанна- ИСУЛ "

 

Медикаментите за разреждане на кръвта са неизменна част от лечението на пациентите с COVID-19.

 

"Само ако имаме категорично рисков фактор, който е предходно кървене или нещо което е в ущърб на пациента тогава не добавяме. Самото включване на антикоаголант вече е предпоставка и рисков фактор за кървене", каза Петър Калайджиев - началник на COVID отделение в УМБАЛ "Цариcа Йоанна-ИСУЛ".

 

Рискът може да се ограничи, ако стриктно се спазват предписанията на лекарите.

 

"Когато се взимат антикоаголанти, антиагреганти - да се взимат успоредно с такива, които намаляват стомашната киселинност, да се вземат за максимално кратък период от време", каза д-р Николай Колев.

 

Кървенето от стомаха е животозастрашаващо. Много хора обаче предпочитат да се самолекуват.

 

Това води до много по-неправилно лечение с обикновено много по-продължителен период от необходимия с неоптимални медикаменти, казва д-р Колев.

 

"Аспиринът има функция, която е различна от тази на антикоиагулантите. Самолекуването с апсирин не води до нищо добро. Напротив води точно до това отделение", казва д-р Калайджиев.

 

Заради смесването на много антибиотици при лечението на COVID-19 гастроентеролозите все по-често се натъкват на инфекция на дебелото черво, която преди пандемията се срещала рядко у нас.

 

"За съжаление не рядко точно това е причината за фаталния край на един тежко увреден пациент с Ковид. Ние имаме такива случаи", каза проф. Пламен Пенчев, завеждащ I отделение Клиника по гастроентеролгиия, УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

 

Заболяването е познато сред медиците, като псевдомембранозен колит. Лечимо е, ако бъде открито навреме.

Коментари