Публикация

Хората с трансплантации ще се диспансеризират

Хората с трансплантация на органи, тъкани или клетки ще имат право на постоянно наблюдение от лекар, т.нар. диспансеризация.


Това предвиждат промени на Министерството на здравеопазването в Наредба 39 за профилактичните прегледи, които ще се разглеждат от МС.

Диспансеризацията ще се осъществява в болниците, където е извършена операцията. Ако интервенцията е правена в друга страна, пациентите сами ще посочват къде искат да се лекуват след това у нас. Лечебните заведения пък ще трябва да поддържат регистри с трансплантираните пациенти, които наблюдават. По този начин ще се осъществи по-качествени грижи за пациентите, изтъква здравното министерство.

С промените в наредбата се въвеждат и нови прегледи за децата.

Децата от две до седем години ще минават и през изследване на зрителната острота веднъж на пет години. Също така лекар ще трябва да посещава бебетата вкъщи до 24 часа след изписването им, както и между 14-ия и 20-ия ден след раждането.

С промените изрично се регламентира и формирането на рискови групи от общопрактикуващите лекари за заболявания като диабета, онкологичните и сърдечно-съдовите болести.

Коментари