Публикация

„Софиямед“ подава ръка на бежанците от Украйна, отвори работни места

„Софиямед“ подава ръка на бежанците от Украйна, отвори работни места

Много болници у нас се включиха в кампания за помощ на бежанците от Украйна. Една от тях е „Софиямед“, която предлага работа на украински граждани, както и безплатни прегледи за всички нуждаещи се. Колко работни места могат да предложат?


„Засега нямаме лимит.

Ние обявихме още на 2-3 март възможността за хора, които търсят работа - санитари, медицински сестри, лекари

И предвид това, че миграцията от Украйна е основно от жени с деца - имаме пълен пакет за медицинско обслужване, който включва прегледи и изследвания, които се правят от акушеро-гинекологичното и неонатологичното отделение“, каза анестезиологът от „Софиямед“ д-р Иван Колчаков в студиото на „България сутрин“.


Той поясни, че това може да се случи както в болницата, която се намира на бул. „Г.М.Димитров“, така и в „Люлин“, където е голямото им ДКЦ.


„Украинският и българският език са доста сходни, ние виждаме, че хората, които вече живеят и работят тук, се климатизират. Те се вписват в българския живот много по-бързо от други чужденци. А медицинският език е интернационален, в нашата болница от години наред оперираме и лекуваме хора от цяла Европа, така че за нас не е проблем да общуваме с хора от други националности“, допълни д-р Колчаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

До момента двама, трима лекари са проявили интерес да започнат работа в болницата

Попитан дали новата бежанска вълна ще окаже влияние на Ковид случаите у нас, анестезиологът отговори: „В момента имаме статистика, която е добра, драстично намалява броят на случаите. В Германия и Китай е започнало нарастване на Ковид болните. При последната вълна от Омикрон имаше голяма степен на заразяване. За последния вариант – „Делтакрон“, клиничните данни са много малко, трябва да се натрупа масив от определен брой, за да имаме статистика. Ние сме готови да поемем много по-сериозни вълни от тази, която имаме в момента“.


От думите му стана ясно, че болницата в момента разполага с 10 легла за Ковид болни, както и 2 легла за интензивните случаи.

Коментари