Публикация

Проф. Паскалев: Увеличават се случаите на спешни бъбречноболни

В новата Клиника по нефрология, трансплантация и диализа на УМБАЛ Александровска се обслужват най-големия брой спешни пациенти в столицата, които се нуждаят от диализа. Това каза нейният началник проф. Емил Паскалев (гледайте пълното му изказване във видеото по-горе). В условията на пандемия от коронавирус се наблюдават все повече пациенти с бъбречни увреждания заради инфекция с Ковид или по други причини.

Новата клиника обедини предишните клиники по нефрология, трансплантация и диализно лечение

Такава структура има голямо предимство. Преди това имаше административни затруднения при възникване на необходимост за прехвърляне на пациент от една от трите клиники в друга. Сега това се случва много гладко. Скъсява престоя на пациентите и той не се бави по отношение на лечението, което обхваща пълния аспект на нефрологията.

 

Заради пандемията достъпът на пациентите в болниците беше намален с цел предпазване от контакти с инфекциозно болни. Така хронично болните закъсняваха с контрола и идват с напреднали усложнения. Всички тези пациенти имат широк достъп до лечение в клиниката. 

 

В Александровска пращат тежко болни пациенти от цялата страна - случаи, с които областните болници не могат да се справят, посова още проф. Паскалев. В новата обединена клиника има достатъчно на брой специалисти, които оказват адекватна помощ. 

 

Автор Илияна Ангелова

Видео: Никола Динев/Теодора Салагьорова

Коментари