Публикация

„Софиямед“ с обновена програма на онлайн „Училище за родители“ от 30 март

„Софиямед“ с обновена програма на онлайн „Училище за родители“ от 30 март

От 30 март стартира новата серия от лекции в програмата на Училището за родители на болница „Софиямед“, което се провежда онлайн през страницата си във FACEBOOK.

Лекциите ще се излъчват отново всяка сряда от 15:00 часа

С новата програма продължава ангажиментът на специалистите от лечебното заведение да информират бъдещите родители за най-важните аспекти от бременността, раждането и отглеждането на новороденото и малкото дете.


Екипът на АГ отделението в болницата ще информира бъдещите родители за всичко по-важно относно проследяването на нормалната бременност и задължителните прегледи и изследвания през всеки триместър от бременността. Част от техните лекции ще бъдат свързани и с:

 

  • храненето и спорта по време на бременността;
  • подготовката за раждането - прием, техники на дишане и релаксация по време на нормално раждане;
  • поведение в предродилна и родилна зала;
  • процесът на нормалното и оперативно раждане.

Първа в този цикъл ще бъде разгледана темата „Пренатална диагностика и физиологично протичане на нормалната бременност“

която ще бъде представена от д-р Венелин Иванов, АГ специалист в УМБАЛ „Софиямед“. В своята лекция на 27 април акушер-гинекологът от ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“ д-р Георги Кръстев ще обсъди с майките така наболялата сред обществото тема в последните години за метода на раждане - нормално раждане или чрез цезерово сечение.


В новата програма на Училището отново са включени и лекциите по темите, свързани с ползите от съхранението на стволовите клетки от пъпната връв и обезболяването на раждането.


Акушерката от Отделението по неонатология Роза Юрукова ще постави началото на темите, свързани с грижата за бебето в своята лекция на 11 май, по време на която ще демонстрира онлайн пред родителите как да придобият практически умения за смяна на памперси, къпане на бебето и за неговия ежедневен тоалет.


На 25 май дерматологът от ДКЦ „Софиямед“ д-р Гергана Манолова ще представи една от новите теми в Училището, посветена на грижата за кожата на новороденото и малкото дете.


В деня на детето – 1 юни, Катя Стоянова, старша неонатологична акушерка, ще насочи вниманието към основното за гимнастиката, масажа и закаляването на бебето и малкото дете, което е нова тема в програмата. Неонатологът д-р Яница Боянова ще запознае родителите на 8 юни с темата за имунизациите и ваксинационния календар на новороденото, а седмица по-късно педиатърът д-р Сашка Порязова ще разкаже за ползите от кърменето.


Цикълът от лекции ще предложи също съвети за успешна и бърза адаптация на бебето и майката у дома след изписването от Родилния дом и представяне на пакет за Следродилна грижа у дома, предлагащ се от екипа на Неонатологичното отделение на болницата. Програмата ще включва и ценни съвети и насоки на специалистите и за грижите за бебето у дома, проблемите, свързани с коликите и първите стъпки при преходното хранене и захранване.


На диетичните мерки при колики, регургитации, запек и други леки храносмилателни смущения при бебетата ще акцентира на 22 юни в лекцията си д-р Мария Йочева, началник на Отделението по неонатология.


В новата поредица от лекции педиатрите от Детско отделение на „Софиямед“ ще се включат със своите съвети в няколко изцяло нови лекции, посветени на грижата за детското здраве.

 

На 6 юли д-р Снежа Шаламанова, специалист по инфекциозни болести, ще дебатира по темата „Какво знаем за ваксините и имунитета и защо се ваксинираме за болести, които не виждаме?“.


Д-р Елени Пападопулу, педиатър и детски гастроентеролог, ще представи на 13 юли темата за рационалното хранене в детска възраст и получава ли детето достатъчно желязо и витамин Д. По най-често срещаните оплаквания в детска възраст - хрема, кашлица, хрипове и кои са най-често срещаните оплаквания в детска възраст, своите съвети ще даде д-р Галина Ангелова, детски пулмолог, на 20 юли.


Партньори на Училището за родители са едни от водещите утвърдени марки козметика за грижа за кожата на новороденото и майката, както и за бебешки принадлежности и играчки. Всички те също ще се включат след лекциите на лекарите и медицинските специалисти от болницата със своите съвети и насоки към бъдещите родители.

 

Цялата програма и информация за лекторите вижте тук: https://bit.ly/3wb67Ix 

 

Коментари