Публикация

Д-р Маджаров: Българските лекари са готови да преглеждат всеки нуждаещ се украинец

Д-р Маджаров: Българските лекари са готови да преглеждат всеки нуждаещ се украинец

Българските лекари заявихме, че сме готови да преглеждаме всеки, който има потребност от бежанците, които пристигат в България. Това заяви в "Денят започва" д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

 

Докато има нормативни промени, които да определят как болниците ще си получат заплащането за бежанците, българските лекари са на своето място и ще окажат помощ. Д-р Маджаров каза, че разчитат на такъв подход от държавата, за да може тези средства да бъдат възстановени на болниците, защото в противен случай ще бъдат вкарани в още по-тежко състояние.

 

Председателят на БЛС каза обаче, че няма пълна информация за работата с бежанците, които имат хронични заболявания. Те имат нужда от терапия, която не може да бъде прекъсвана и проблемът не може да бъде решен с благотворителност, защото всеки от тях пие точно определени лекарства. Няма как в рамките на 20 дни да стане ясно как ще бъде уредено това, уточни д-р Маджаров.

 

По думите му има достатъчно пари в касата и ако оперативно бързо се вземе решенията, няма да има проблем.

 

БЛС като съсловна организация може да съдейства на всеки с медицинско образование, който иска да започне работа у нас, за да им помогне за по-бързо придвижване на документите. За лекарите е необходимо да владеят езика и и да имат покрит хорариум. Правото да практикуваш в България е като правото да практикуваш в Европа, каза д-р Маджаров.

 

За момента българските лекари ще работят с наличния ресурс. Проблемът с липсата на кадри у нас е повече от 10-15 години. Имало е период, в който и приемът и специализациите у нас са били ограничени и свити и сега виждаме дупка във възрастовата характеристика на лекарите. Между 30 и 50 години имаме не повече от 15-16% лекари, най-много до 18% . Този проблем е заложен отдавна и е трудно да бъде решен бързо, каза още д-р Маджаров.

Коментари