Публикация

Пациентите с ревматоиден артрит се обединиха в асоциация

Широка обществена информираност и ангажираност за разрешаване проблемите на пациентите, страдащи от ревматоиден артрит – това е основна цел на новоучредената Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА).


„Желанието ни е да защитим правата на пациентите с това тежко, социално значимо заболяване и да обединим усилията срещу болката, с която ежедневно живеем. Аз самата като пациент знам колко е важно човек да бъде информиран както за възможностите за диагностика, така и за съвременното лечение. Надявам се чрез АПРА всеки един пациент с ревматоиден артрит да може да отстоява своите интереси и да влезе в диалог с институциите”, каза Роза Чеглайска, председател на сдружението, което е член на Националната пациентска организация.

Ревматоидният артрит е възпалително ставно заболяване с хронично прогресиращ ход, водещо до инвалидизиране. Счита се, че заболяването засяга над 21 милиона души по света, като се среща 2-3 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. В България предполагаемият брой пациенти е около 60 хиляди.

През първите две години до 70% от хората с ревматоиден артрит имат видимо чрез рентгеново изследване разрушаване на ставите, а до 10 години по-малко от 50% от пациентите могат да продължат да ходят на работа или да извършват ежедневните си дейности. Малко са болните с пълна ремисия. Някои пациенти (20–30%) постигат периоди с частична ремисия, но повечето имат хронично-прогресиращо заболяване, което води до трайна инвалидност.

„Много добри резултати за овладяване на заболяването дават венозните биологични лекарства, като 80-90 % от пациентите, които се лекуват с тях, са в ремисия и се чувстват много добре. За съжаление след като вече не се реимбурсират от НЗОК пациентите се налага сами да си ги купуват, а те са изключително скъпи”, посочи Роза Чеглайска.

Дългосрочната прогноза за пациентите с ревматоиден артрит за съжаление не е добра. На десетата година от началото на болестта 50% от болните са със значително намалена функционална активност, на двадесетата година – 80%, а продължителността на живота е съкратена между 3 и 18 години.

Коментари