Публикация

ВМА продължава да надгражда възможностите си

ВМА продължава да надгражда възможностите си

Нашите болници са добри и ще стават още по-добри, с прекрасни специалисти. Затова ще продължим да надграждаме започналото укрепване на възможностите им. Нашата философия на развитие е, че ВМА е болница, която има своите конкретни, основни и жизненоважни за държавата ангажименти – както в мирно, така и във военно време. Винаги съм казвал, че всеки български военнослужещ, независимо в коя част на България се намира, трябва да бъде обслужен по най-добрия начин, който не отстъпва по качество на лечението в централната военна болница в София.


Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на ежегодния Командирски сбор на началника на ВМА с медицински офицери от цялата страна.

През изминалите 4 години ние имахме съвсем ясен план как да се повишава готовността на ВМА във всичките й структури. В тази връзка болниците бяха окомплектовани с апаратура от последно поколение, която укрепва диагностичните и лечебни възможности. Акцентът винаги е бил във военната тематика, въпреки че тя има отражение и в мирновременната дейност на болниците, поясни още началникът на ВМА.

Той подчерта, че

военните болници ще бъдат поетапно реновирани

– първоначално частично, а след това и в пълен обем. В това число и болниците за продължително лечение и рехабилитация в Банкя и Хисаря, чиято дейност е незаменима част от комплексното лечение не само на българските граждани, но и на военнослужещите и има много силен социален елемент.

 

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS изтъкна важността на обученията на бойните санитари във Военномедицинския симулационен тренировъчен център и добави, че предстои изграждането и на клиничен тренинг център с акцент върху анестезиологичните процедури и миниинвазивните процедури в областта на хирургията, гастроентерологията и травматологията.

За медицинските ни пунктове във военните подразделения закупихме със средства от нашия бюджет най-съвременно оборудваните чанти за спешна помощ, които съдържат абсолютно всичко, което е необходимо за поддържане на жизнените функции на терен, подчерта още началникът на ВМА.


Той изказа своята огромна благодарност към всички болници за активната им роля в преодоляването на кризата с COVID-19 по места. В тази връзка изтъкна разширяване възможностите на вирусологичните лаборатории: В София вече завършихме ремонта и смея да кажа, че разполагаме с една от най-съвременните вирусологични лаборатории в момента, с огромни диагностични възможности. Продължаваме ремонтите в тази насока за укрепване и в други стратегически направления, каквито са микробиологичните лаборатории, токсикохимическите и самите клинични лаборатории. Те могат да бъдат полезни и в мирно време, и във военно време.


Началникът на ВМА изказа задоволството си от

отлично изпълнените задачи от всички екипи, били на задгранични мисии в Мали, Косово, Афганистан

както и от обучението на курсантите по специалност „Военен лекар”.


Продължаваме в същия дух да вербуваме колкото се може повече млади хора, мотивирани да служат в редовете на Българската армия и по-специално в редиците на ВМА, готови да защитят при нужда името на ВМА и на България, в която и да е точка на света, заключи генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Коментари