Публикация

Ваксинацията срещу COVID-19 е безопасна при пациенти с прекаран миокардит

Ваксинацията срещу COVID-19 е безопасна при пациенти с прекаран миокардит

Ваксинацията срещу SARS-CoV-2 при пациенти, които са имали възпален сърдечен мускул в миналото, не е свързана с повторение на състоянието или други сериозни странични ефекти. Това показва изследване, което беше представено на ESC Acute CardioVascular Care 2022, научен конгрес на Европейското кардиологично дружество (ESC). 

 „Тези резултати предоставят успокояващи данни, които могат да насърчат пациентите с анамнеза за миокардит да се ваксинират срещу SARS-CoV-2. Трябва да се отбележи, че по-голямата част от пациентите в нашето проучване са получили ваксината BNT162b2 mRNA и следователно констатациите може да не се отнасят за други ваксини“, казва авторът на изследването д-р Ияд Абу Салех от Hospices Civils de Lyon, Франция.  

В научната литература са докладвани редки случаи на миокардит след ваксинация SARS-CoV-2 с разпространение от 2,1 случая на 100 000 жители. Същевременно липсват данни относно риска от рецидив на миокардит след ваксинация срещу коронавируса при хора с анамнеза за заболяването. Д-р Абу Салех отчита, че в някои ситуации пациентите са избягвали ваксинацията, защото те или техният лекар са се страхували от нов пристъп на миокардит.  

 

Какво представлява изледването?
 

В изследването са наблюдавани всички пациенти, хоспитализирани в Hospices Civils de Lyon през последните пет години (от януари 2016 г. до юни 2021 г.) с диагноза остър миокардит. Става въпрос за 142 човека на средната възраст 31 години, от които 20,3% са жени. От тях ваксинационният статус е известен за 71 пациенти (50%), като 55 пот тях са ваксинирани, а 16 не са. Основната причина за липсата на ваксина е страхът от повторна поява на миокардит (12 пациенти, 75% от неваксинираните).  
 
Сред ваксинираните пациенти 12 са имали една доза, а 43 са имали две дози. Те са били основно имунизирани с BNT162b2 mRNA (53 човека, 96,4%). Един пациент е имал mRNA-1273 ваксина, а един - Ad26.COV2-S (рекомбинантна) ваксина. 
 
Изследователите също така са получили информация за страничните ефекти след ваксинация от медицинските досиета. Не са открити сериозни нежелани реакции след ваксинация срещу SARS-CoV-2. 

 „Ние показахме, че ваксинацията срещу SARS-CoV-2 при пациенти с анамнеза за остър миокардит не е свързана с риск от повтарящ се миокардит или други сериозни странични ефекти. Нашите резултати трябва да се тълкуват с повишено внимание поради малкия брой пациенти и преобладаващото използване на един вид ваксина“, казва Д-р Абу Салех.  

Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул. Признаците и симптомите включват умора, болка в гърдите, задух и ускорен пулс. Възпалението може да намали способността на сърцето да изпомпва кръв, а също така да причини аритмии. Водещата причина за миокардит е вирусната инфекция. 

 

По публикацията работи: Бойко Бонев

Коментари