Публикация

Специалисти показват нови методи за лечение на съдовите заболявания

Новите методи на лечение на сърдечно-съдовите заболявания, включително и авангардна терапия за пациенти, страдащи от множествена склероза, демонстрира днес международен екип от лекари в рамките на Втория ендоваскуларен симпозиум в болница „Токуда” - София.


Ендоваскуларните методи на лечение успешно заместват извършваните големи операции, но ефектът за пациентите е много по-голям, тъй като чрез миниинвазивните техники драстично се намалява травмата от интервенцията и се съкращава възстановителният период. Новите методи дават шанс и на пациенти със съпътстващи заболявания, които не могат да бъдат оперирани под пълна упойка, уточниха от лечебното заведение.

Ендоваскуларната терапия е приложима не само при заболяванията на съдовете на сърцето, които могат да предизвикат инфаркт, а също така при недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, което е рисково за инсулт, и на бъбреците, предизвикващо остра бъбречна хипертония, и др.

„В България се правят 10 пъти по-малко от необходимите периферни ендоваскуларни процедури в сравнение със средното европейско ниво”, каза доц. д-р Иво Петров, началник на отделението по кардиология на болница „Токуда”, инициатор на форума.

В интердисциплинарния ендоваскуларен симпозиум участват водещи специалисти от България и света, които ще се фокусират върху проблемите, възможните методи и алтернативата за лечение на заболяванията на аортата и големите й клонове, новите методи за лечение на диабетно стъпало, както и най-авангардните техники за ендоваскуларно лечение на венозна недостатъчност при пациенти с множествена склероза. Специално за събитието в България са проф. Йошиаки Йокой от Осака, Япония, проф. Хюго Лондеро от Буенос Айрес, Аржентина, проф. Зоран Милошевич от Любляна, Словения, и др.

„Амбицията на форума е да начертае тенденциите в развитието на този най-съвременен клон на медицината – ендоваскуларния подход при сърдечно-съдовите заболявания – чрез обединяване на усилията на кардиолози, невролози, съдови хирурзи, неврохирурзи и специалисти по образна диагностика”, допълни доц. Петров.

На живо ще бъдат демонстрирани специфични техники на ендоваскуларно и хибридно (ендоваскуларно и оперативно) лечение, които превърнаха миналогодишното издание на този първи по рода си в страната курс в истински успех.

Събитието може да бъде гледано на живо и на първия по рода си медицински видео портал – www.healthbooktv.com.

" }-->

Коментари