Публикация

Акад. Петрунов: Може да дойде нова вълна на епидемията от COVID-19

Акад. Петрунов: Може да дойде нова вълна на епидемията от COVID-19

Възможно е през есента да има нова вълна на COVID-19 макар, че е трудно да се прогнозира от сега.  Това каза в студиото на "Здравей, България" имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов и допълни:

 

"Случаите на новозаразени с коронавирусната инфекция намаляват, но предупрежденията на СЗО са, че започва ново увеличение в западните страни – във Франция, Китай, Австрия и Израел".

 

Той цитира изследване, което доказва, че само 1% от имунизираните срещу болестта могат да преболедуват COVID-19 повторно, докато процентът за неваксинираните е 9.

 

По думите на имунолога децата боледуват наравно с възрастните от вируса.

 

„Според проучване на Центъра за контрол на заболяванията на Съединените щати, 1/3 от починалите деца в САЩ са починали от варианта Омикрон”, каза експертът.

 

Акад. Петрунов подчерта, че в много европейски страни започва поставяне на втора бустерна доза от ваксините срещу коронавируса. Препоръчително е да са минали 5-6 месеца от първия бустер, обясни имунологът.

 

„Факт е, че новият вариант Делтакрон съществува, но за него е още трудно да се говори. Сигурно е обаче, че ваксините помагат да го прекараме по-леко”, категоричен е Петрунов.

Коментари