Публикация

Водещи експерти консултират ОПЛ за ваксините срещу COVID-19

Водещи експерти консултират ОПЛ за ваксините срещу COVID-19

Водещи национални специалисти започнаха консултации на общопрактикуващи лекари и специалисти от доболничната помощ за действието на ваксините срещу COVID-19. Те се реализират в рамките на

 

цикъл виртуални дискусии в CredoWeb, които са част от кампанията "+ мен" на Министерството на здравеопазването 

 

за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Целта е именно общопрактикуващите лекари, които имат първи контакт с пациентите, а и лично са ангажирани с ваксините, да стъпят на достоверна и научнообоснована информация. 

 

Специален акцент в дискусията са хронично болните, пациентите в някои по-специфични състояния и децата

 

Тези групи са приоритетни за Министерството на здравеопазването, защото са обект на множество спекулации, митове и невярна информация, която е причина все още голяма част от тях да не са ваксинирани. 

 

Стремежът е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи от COVID-19,  хоспитализациите (в т.ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и дългосрочните последици за здравето в резултат от COVID-19.

 

Първа пред джипитата се изправя проф. Радка Аргирова - дългогодишен вирусолог и консултант на премиера 

 

по проблемите на пандемията. Всеки може да й зададе въпрос, да сподели с нея казус от практиката си. 

 

През следващите два месеца пред  общопрактикуващите лекари и медици от доболничната помощ ще застанат:

 

  • Проф. Иво Петров, който ще представи ваксините при различни категории сърдечносъдови проблеми;
  • Проф. Доброслав Кюркчиев, който ще коментира ваксините в контекста на автоимунните заболявания;
  • Проф. Здравко Каменов, който ще даде насоки кога и как трябва да се ваксинират диабетиците и пациентите в предиабетни състояния.
  • Специално внимание ще бъде отделено и на ваксинацията при деца

 

 

>>>>> Дискусия за общопрактикуващи лекари

 

 


„Независимо, че в момента сме в етап на поетапно облекчаване на въведените противоепидемични мерки, че от днес навсякъде в страната ни отпада изискването за „зелен сертификат“, не трябва да забравяме, че пандемията от COVID-19 не е приключила - заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по повод старта на кампанията „+мен“. - Над 92% от пациентите с COVID-19, приети в лечебните заведения у нас, са неваксинирани, без ваксина са и приблизително 97% от хората с COVID-19, при които се налага интензивно лечение. За да бъдат намалени случаите на тежко боледуване и усложненията, които са предпоставка за високите нива на смъртност по причина COVID-19, през последните два месеца Министерството на здравеопазването работи по мащабна информационна кампания, която да подпомогне всеки български гражданин при взимането на информирано решение за ваксинация“.

 

Като част от кампанията „+ мен“ Министерството на здравеопазването започна и дискусии за ползите от ваксините и ваксинацията сред служителите на центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна.


В рамките на инициативата е създаден сайтът www.плюсмен.бг, където всеки може да намери отговорите на въпросите, които си задава във връзка с пандемията, коронавируса, ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. На сайта е публикувана и специализирана информация за хората, страдащи от различни заболявания (с акцент върху възрастните и хронично болните), за жените в репродуктивна възраст, за децата и ваксините, за ваксинацията на трудноподвижните граждани, в социално уязвими групи от населението, на изложените на по-висок риск от заразяване и боледуване заради професията, която упражняват и т.н. Текстовете в информационния сайт са съгласувани с експертни съвети по различни медицински специалности, с водещи наши лекари, с Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център по заразни и паразитни болести и др.

 

На www.плюсмен.бг са достъпни и динамични статистически данни за ваксинационния обхват в страната.


Кампанията „+ мен“ има Facebook страница и Youtube канал, в които се публикуват истории на хора, преболедували COVID-19, мнения и препоръки на медицински специалисти относно ваксинацията, инфографики, както и друга полезна за обществото информация по темата.


Целевите групи, към които е насочена кампанията „+мен“, са: 

  • възрастни  на и над 60 г.;
  • лица с хронични заболявания;
  • хора, страдащи от конкретни заболявания/с конкретни състояния;
  • родители/настойници на деца от 5 до 11 г., вкл.; 
  • родители/настойници на деца и младежи от 11 до 17 г., вкл.;
  • жени в репродуктивна възраст –  планиращи бременност, бременни, кърмещи и правещи инвитро процедури;
  • хора с по-висок професионален риск от заразяване със SARS-CoV-2 и тежко боледуване; социално уязвими групи от населението; преболедували COVID-19 граждани.

 



Коментари