Публикация

Грипът настъпва! Ще се стигне ли до епидемия?

Грипът настъпва! Ще се стигне ли до епидемия?

България е на прага на грипна епидемия. В много области у нас случаите са скочили с 50% за последните няколко дни, информира Нова телевизия, цитирайки данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

В страната ни са доказани само случаи на грип А - щамът, който върлува е „Камбоджа”

Основните симптоми са бързо повишаване на температурата до 38-39 градуса, болки в гърлото, в мускулите, суха кашлица, отпадналост.

 

 

 

 

Лечебни заведения отбелязват ръст на хоспитализирани деца до 14 години, настанени с вирусни пневмонии. Такава е ситуацията в Дупница, където са заети почти всички места в детските отделения.


Прогнозата на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче е, че до дълга грипна вълна няма да се стигне, тъй като вече сме в края на март и времето се затопля.


С грипоподобни оплаквания в кабинета на д-р Елка Горанова влизат най-вече деца.
„Идват с хрема, кашлица, температура, болки в мускулите и ставите. Ако не свали температурата до третия ден и не започне да изчиства симптоматиката, след това вече се наслагва бактериалната инфекция и трябва да се лекуват с антибиотици”, обясни Горанова.


Пневмонията при децата се развива за няколко дни, казват медиците. И зачестяват случаите на постъпване в болница. Сред най-малките пациенти с пневмония е бебе на 40 дни. То е хоспитализирано в една от двете болници в Дупница.

„Капацитетът на леглата в едната е пълен, в другата има още места. По-голяма заболеваемост е при деца до към 10-12 години. Майките могат да ви кажат на момента: „започнаха в еди-колко си часа, еди-кога си", т.е. характерно е рязкото начало”, обясни Райна Сапаревска, РЗИ-Дупница.

Засега щамът „Камбоджа” преминава с типичната грипна картина и повод за тревога няма, заяви главният държавен здравен инспектор.


„Има и случаи на по-тежко засягане на отделни лица, които вероятно се срещат за първи път с този щам на вируса, нямат никакъв имунитет, така че при тях рискът от развитие на някаква пневмония е по-висок, но като цяло се поддават на лечение”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Само за 14 дни случаите на грип са скочили с една трета

- отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести.


„В Благоевград обаче имаме 10-кратно повишение на случаите за последните 2 седмици – от 58 на 580 на 100 000. За цялата страна, ако се погледне миналата седмица спрямо предишната, имаме повишение с около 30%. С 50% са Бургас, Варна, Добрич, Пазарджик, Плевен, Русе, също така Шумен”, заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Очакванията на здравните власти

са, че грипната вълна няма да е интензивна.

„Късничко е малко за грип. Дали той ще успее да се развие в пълноценна епидемия, или просто ще премине с една по-висока заболяемост по места, предстои да видим”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Ръст от 1% има и при заразените с COVID-19, показват данните. Според експерти обаче риск от нов пик на вълната няма.

 

Коментари