Публикация

За всеки човек има спорт

Най-добре е да се захвана с гребане. Не, танците повече ми харесват. Казват, че най-евтиният и достъпен фитнес е ходенето. Или бягането? Фитнесът пък е много модерен... Да, движейки се така хаотично между различните спортове май ще станем разногледи.


Въпреки твърдението, че движението е живот, не са много хората, които са наясно кой спорт е за тях. Затова специалистите препоръчват да влагаме повече разум, когато искаме да поддържаме добра физическата форма и да елиминираме стреса.

Повечето хора са наясно поне в общи линии кое е полезно и кое – не. Например, за никого не е тайна, че спортуването е част от здравословния начин на живот. Въпреки това голяма част от хомо сапиенса е в плен на обездвижването.

Ясно е, че трябва да се започне отнякъде, ако не искаме да попълним статистиката на заболяванията, вследствие на застоял начин на живот. Но как да направим първите крачки?

Началото трябва да е плавно, т. е. не бива да се прекалява, напомнят специалистите.
Многочасовите маратони не са за начинаещи. Тръгвайки да преодоляваме спортни рекорди, най-много до си осигурим болки по цялото тяло, умора, стигаща до изтощение, и в крайна сметка - нежелание да продължим с каквото и да било физическо натоварване. Започва се с 10-15-минутно загряване. Най-обикновените физически упражнения, останали в съзнанието ни от училище, може да се правят по всяко време и във всеки удобен момент. Просто трябва да свикнем да им отделяме необходимите 30 минути на денонощие. Най-важното е това, което правите да ви доставя удоволствие.

Следващата стъпка е да откриете подходящия за вас спорт. Тялото трябва да се развива хармонично, затова се ориентирайте към занятия, при които се задействат колкото може повече мускули. Специалистите препоръчват плуване, танци, различни бойни изкуства, йога, гребане и ходене.

Ходенето действително е най-достъпният, евтин и полезен начин да се погрижите за доброто си физическо състояние. При енергично крачене, придружено от правилно движене на ръцете, се тренира цялото тяло. В ходенето участват 400 мускула, което е около 2/3 от всички.
Особено полезно е ритмичното редуване на напрежение и отпускане.

При правилно движение мускулите на единия крак работят, докато на другия почиват. Това е спокойна тренировка без агресивна загуба на енергия и излишно натоварване на сърцето. Не бива да забравяме и ползата от чистия въздух, което си е истинско преимущество пред задушните зали. Неслучайно много мислители и творчески личности имат навика да се разхождат, за да получат вдъхновение. Очевидно е, че ходенето стимулира и мисловния процес.

Още едно предимство е, че човек не се съсредоточава върху ходенето. През това време умът му може да е зает с каквото ли не. Важно правило е да се ходи навсякъде, където е възможно. От дома до спирката или до работата и обратно. На разходка с кучето, до магазина. В изнервеното време, в което живеем, не всеки може да си позволи дълги разходки, но и не бива да ги пропускаме всяка възможност.  

Има и определени правила – абсолютно безполезно е да ходите по тротоара покрай магистралата. Дори е вредно, защото силно замърсения въздух го вдишваме много по-интензивно. Ходете по паркове и градини. Естествено най-добрият вариант е планината.

Изкачването по стълби също е много полезно. Откажете се от асансьорите и ескалаторите. Говорим за изкачване, а не за слизане. То не е толкова полезно. Първо защото се изразходва по-малко енергия и второ – натоварването върху коленете е по-голямо.

Плуването отдавна си е спечелило славата на изключително здравословен спорт. Ако плуваш правилно, като бонус получаваш и тренировка на дишането. Това е един идеален начин да изгориш ненужните мазнини и да добиеш стройна и стегната фигура. Водата поддържа плувеца, затова спортът е много добра профилактика срещу проблеми с гръбначния стълб.

Танците са чудесна възможност да се движиш в такт с музиката, което повдига настроението. Много хора обаче се притесняват, че, за да покажеш нещо прилично, са необходими упорити тренировки. Не бива да се плашите от закъснелия резултат. Нищо не може да замени качественото физическо натоварване, докато усвоявате стъпките. А и несъмнено на дансинга е весело.

Бойните изкуства не са за всеки. Те подхождат на хора, които чувстват, че имат сили, а и необходимост да дадат воля на агресията си, обичат напрежението и адреналина. Ако не ви влекат тънкостите на многобройните бойни изкуства, можете да изберете тае-бо, което е на границата с фитнеса. А капоейрата е смес от борба и танци, почти акробатика.

Фатнис-йогата много хармонично и деликатно развива цялото тяло. Ако се занимавате последователно и дълго, можете да постигнете невероятни резултати. Само не бива да форсирате нещата и да спорите с природата. Ако не сте гъвкави, нищо не можете да направите. Но пък полза винаги ще има. А и на основата на йогата са разработени такива фитнес направления като пилатес или несправедливо забравената каланетика. Все ще се намери подходящ вариант и за вас.

Гребането е интересен, но не винаги достъпен спорт. Ако имате възможност, не го пренебрегвайте. На пръв поглед гребането развива само ръцете, но всъщност се задействат много групи мускули на краката, гърба, корема.

Тренажорната зала е за тези, които не са доволни от определена част на тялото си. Работата над една или друга проблемна зона може да я превърне в съвършена. Тук има едно задължително правило – обърнете се към инструктор и точно спазвайте указанията му.

Неправилното изпълнение на упражненията може да ви докара много беди.
Има още много видове спорт. Всеки сезон предлага нови възможности за хората, желаещи да направят нещо за себе си. Помнете, че всяка активност е полезна. 

Коментари