Публикация

„Българската Коледа“ подпомага лечението на още 256 деца

„Българската Коледа“ подпомага лечението на още 256 деца

От набраните средства в рамките на деветнадесетото издание на благотворителната инициатива на президента „Българската Коледа“, което стартира на 1 декември 2021 г. и ще продължи до 30 ноември 2022 г., са подпомогнати първите 256 деца.


Експертният съвет към инициативата се е запознал с постъпилите заявления за помощ, с приложените актуални медицински документи на всяко дете и е направил мотивирано становище. Подпомагането е реализирано след предложение на Експертния съвет и решение на Комисията с представители от Администрацията на президента, Българската национална телевизия и Нова телевизия – съучредители и съорганизатори на благородната кауза. Средствата, дарени на 256-те деца, са на обща стойност 474 799, 27 лв.

За осигуряване на едногодишна медикаментозна терапия са подпомогнати 58 деца

Решението за подпомагане е взето на основание назначена терапия и посочен конкретен лекарствен продукт в епикризите на кандидатствалите малки пациенти.

За 46 деца с ендокринологични заболявания е осигурено лекарството Genotropin. За 9 деца с нефрологични заболявания е осигурено лекарството CellCept. Едно дете с тежко вродено заболяване е подпомогнато за осигуряване на лекарството Sandimun neоral. Трите медикамента не се финансират от НЗОК за посочените в епикризите на децата диагнози.

За осъществяване на допълнителна специализирана рехабилитация са подпомогнати 192 деца

114 от тях страдат от различни неврологични и вродени заболявания, 59 са с диагноза аутизъм, а 19 са с глухота, състояние след кохлеарна имплантация и се нуждаят от слухово – речева рехабилитация.


Подпомогнати са и 6 деца с неврологични заболявания за закупуване на помощни средства и медицински изделия.

Дарителската дейност на благотворителната инициатива продължава

Заявления за подпомагане на деца със средства от „Българската Коледа“ се приемат целогодишно.


Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на диагностика, лечение или рехабилитация, може да подаде молба за подпомагане.
На сайта на „Българската Коледа“ – www.bgkoleda.bg - е публикуван редът за кандидатстване и документите, които родителите трябва да попълнят и изпратят на посочения в същите адрес.

 

Българската Коледа


На сайта са публикувани и правилата, по които се набират и разпределят средствата, набрани от кампанията.


Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и за начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени също на сайта www.bgkoleda.bg.

Коментари