Публикация

10 000 деца ще бъдат изследвани за 23 генетични болести

Националната генетична лаборатория започна селективно изследване на всички новородени от неонатологичните интензивни отделения и на децата с тежка метаболитна болест.


Очаква се нужда от такива изследвания да имат около 3 500 деца на година. Те са безплатни за пациентите, финансират се от Министерството на здравеопазването.

Основните симптоми при метаболитната болест са кома, конвулсии, промяна в мускулните функции, летаргия, жълтеница, гърчове и други.

Изследванията на децата се правят с кръв, накапана върху филтърна бланка. Технологията е същата и при провеждането на масовия скрининг за фенилкетонурия, вроден хипотиреоидизъм и надбъбречна хиперплазия.

В Националната генетична лаборатория от началото на годината досега са извършени и 3000 успешни изследвания за доказване на 23 редки генетични болести и 30 вродени грешки на обмяната.

Предвижда се през 2011 г. по тази методика да имат възможност да се изследват 10 000  тежко болни новородени деца. По този начин те ще получат възможност за бързо и адекватно лечение и генетична консултация на семействата.

У нас съществува възможност и за провеждане на биохимичен скрининг при бременните жени. Така се ограничава възможността от появата на дете с тежки хромозомни болести като синдрома на Даун. До края на годината ще бъдат изследвани 20 000 бременни и ще бъдат предотвратени около 60 случая на тежки генетични заболявания, съобщава още МЗ.

Изследванията се правят в мрежа от 6 университетски лаборатории. Те се намират в болница „Майчин дом” и Медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора.

Коментари