Публикация

Мисия „ВОЕНЕН ЛЕКАР”: Да спасяваш живот във въздуха

Мисия „ВОЕНЕН ЛЕКАР”: Да спасяваш живот във въздуха

Лекари от авиобазите в Крумово и Враждебна преминаха във Военномедицинска академия (ВМА) курс по авиомедицинска евакуация с въздухоплавателни средства от Българската армия – самолети и хеликоптери.


Тези колеги се намират в самите авиобази и са на разположение при необходимост. Курсът, който продължи 2 седмици, включваше изучаване условията на полета, условията на безопасност по време на полет. Наблегнахме много на подготовката по спешна медицина, която ще могат да извършват на борда на въздухоплавателното средство, коментира проф. Любомир Алексиев, ръководител на Катедра по авиационна и морска медицина на ВМА.

военни лекариВ края на обучението бяха проведени и летателни часове в реално време с предварителна подготовка

Тези лекари ще извършват задължително тренировъчни полети, съвместно с останалите колеги в тази система към ВМА и по този начин ще натрупат опит, за да бъдат включени в учения, мисии и т.н., поясни още проф. Алексиев и сподели впечатленията си от проявения интерес от страна на младите лекари под пагон:

Когато се качиха на борда на самолетите и хеликоптерите, нещата същественост я промениха. Те се почувстваха летателни екипажи, почувстваха отношението на пилотите и на бордните техници към тях, че вече е различно, те започват да ги приемат като едни от тях. Това е изключително важно и за тях самите, защото те ще разберат какво е това авиационна среда, какви са условията, при които летят пилотите и техниците на самолетите. Това ще повиши нивото на авиационната медицина, както за тях, така и общо за Военновъздушните сили.

Подобни курсове ще бъдат проведени и със специалисти в други авиационни бази.

Коментари