Публикация

Д-р Янаки Янакиев: Имате травма и се боите от COVID? Викайте ортопед вкъщи!

Д-р Янаки Янакиев: Имате травма и се боите от COVID? Викайте ортопед вкъщи!

В зимния период и при лошо време, особено в условията на COVID пандемия, която не отшумява и не е ясно кога ще стане това, много хора изпитват тревога да посещават лекарски кабинети и лечебни заведения.

 

Има обаче редица заболявания, които не могат да чакат да отмине поредната вълна на коронавирус. Става дума за травматичните и ортопедични болести, при които повечето пациенти са трудно подвижни и се нуждаят от неотложни, а често дори и от спешни медицински грижи, каза д-р Янаки Янакиев, началник на Отделението по травматология и ортопедия в МБАЛ „Медлайн“.

Страхът от COVID принуждава пациентите да понасят страдания и лишения

Никак не са редки случаите, когато пациенти с травми и някои ортопедични проблеми търпят силни болки. Тези болни обикновено са в напреднала възраст и имат редица придружаващи заболявания. Не могат да се обслужват сами - не съумяват дори да си купят храна и да спят нощем, но въпреки това отлагат посещението си при лекар заради страха от заразяване с коронавирус. Затова забавянето на лечението при тях може да донесе редица неблагополучия, като резултат от усложнения, а понякога дори да завършат фатално.

Посещенията в дома трябва да се правят с обучен екип и оборудвана линейка

Тъй като те са и най-уязвими при заразяване с COVID-19, има отлично решение за тях – да бъдат посетени от ортопед в дома им, който може да направи преглед на място, да предпише лечение, да извърши медицински процедури – да постави ортезни средства, да направи вътреставни апликации или други амбулаторни дейности, каза Д-р Янакиев. Той препоръча лекарят да направи визитата с добре оборудвана линейка – задължително да има носилка и с придружаващ екип, който е в готовност да транспортира болния до лечебно заведение. Важно е персоналът на линейката да има опит в свалянето на болни на ръце, защото много възрастни пациенти живеят в кооперации без асансьор, а са на 4-а или 5-я етаж и в такива случаи пренасянето им е проблем.

 

От началото на втората вълна на пандемията на разположение на пациентите е фирмата за медицински транспорт Goldenburg (032/9112).

Коментари