Публикация

Бъбрекът на 12-годишно дете беше спасен с роботизирана хирургия

Бъбрекът на 12-годишно дете беше спасен с роботизирана хирургия

12-годишно дете с вродена аномалия на десния бъбрек беше оперирано с робота „Да Винчи“. Заболяването представлява стеснение на прехода между легенчето на органа и уретера. То води до задържане на голямо количество урина в бъбрека.

Единственият метод за лечение е хирургично

„Невъзможността на урината да се отича лесно и бързо, както обичайно се случва от бъбрека, води до увреждане на функцията му и тя може да бъде загубена изцяло в годините.“, обясни проф. Калоян Давидов, началник на Отделението по Урология и хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, извършил операцията.

Обичайните симптоми на подобно заболяване са болки в бъбреците и висока температура

тъй като задържането на урината причинява инфекции.

 

„Няколко пъти се появяваха подобни симптоми, но лекарите не успяваха да открият каква е причината за тях. Така стигнахме до проф. Давидов и неговия екип. От него разбрахме какво е заболяването на сина ни, никога преди това не сме знаели за него“, сподели майката на 12-годишното момче.

В случая на детето са налични и придружаващи заболявания – диабет и хипертония

„Диабетът няма общо с бъбречното заболяване, за хипертонията обаче не сме сигурни. Ще разберем скоро, ако стойностите на кръвното налягане се нормализират, тогава е възможно именно бъбречното увреждане да е било причината за нея. Поради придружаващите заболявания минимално инвазивната хирургия е най-добрият и сигурен подход за операцията. Тъй като диабетът може да бъде усложнен и задълбочен в резултат на мащабна оперативна травма, същото важи и за хипертонията. В случая имаме 4 малки отвора на коремната стена, през които успяхме да спасим бъбрека на детето“, сподели проф. Давидов.

Минимално инвазивната хирургия е препоръчителна при оперативно лечение на деца

При подобно заболяване отворената хирургия се извършва през разрез, който се движи по хода на 12-ото ребро, от странната на болния бъбрек, като се разрязват три слоя мускули, за да се стигне до бъбрека. В случаи, когато бъбрекът е разположен по-високо, е възможно да се наложи и отстраняване на 12-ото ребро.

 

„Тук идва мястото на роботизираната хирургия, защото разполагаме с изключителна сръчност, със седем степени на подвижност, на свобода на манипулаторите на робота. Освен това имаме десеткратно оптично увеличение, а при тази процедура постигаме най-добър резултат с най-малката игла и най-тънкия конец. Такива бяха използвани и в тази операция. Резултатът е едно изключително бързо и сигурно възстановяване, много по-кратко носене на катетър, много по-ранно прибиране вкъщи“, допълни проф. Давидов.

Три дни след операцията12-годишното момче вече е в дома си и може да се придвижва самостоятелно

Специалистите са категорични, че колкото по-рано се намери това заболяване, толкова по-голяма е вероятността за възстановяване.

 

Коментари