Публикация

Първи роботизирани гинекологични операции в „Софиямед“

Първи роботизирани гинекологични операции в „Софиямед“

Първите гинекологични роботизирани интервенции в УМБАЛ „Софиямед“ са вече факт. Екипът от сертифицирани гинеколози за работа с робота „Da Vinci” от лечебното заведение д-р Ихсан Хасан и д-р Венелин Иванов ги извършиха на две жени - 48 и 42 години.

Първата оперирана пациентка е диагностицирана с аденомиоза и миома на матката

Това са доброкачествени образувания на матката, при които в конкретния случай матката достига размери колкото при 3-4-месечна бременност. В такива случай, с класическите оперативни техники, операцията по отстраняването на матката протича продължително, с по-голяма кръвозагуба и по-голяма травма за организма. Благодарение на предимствата на робота „Da Vinci“, екипът успява да отстрани матката с минимална кръвозагуба и травма за организма на жената. Чрез приложената техника при отстраняването на матката са запазени яйчниците на пациентката. Роботизираната интервенция ще спомогне за по-бързото й възстановяване и връщане към нормален начин на живот.

Втората пациентка, оперирана с робота, е на 42 г. с диагноза карцином на матката

Интервенцията е извършена посредством разширено премахване на матката, съчетано с лимфна дисекция. Робот-асистираната хирургия създава значима разлика особено при онкологичните операции в областта на гинекологията, където прецизността и бързото възстановяване са от изключителна важност.

„Da Vinci“ предоставя на хирурга многократно по-добра разделителна способност в зоната на оперативната интервенция

в реален 3D образ, което дава възможност да бъдат видени детайли, отвъд възприятието на нормалното човешко око, а това спомага за максималната прецизност, точност и безопасност на хирургическата намеса, особено при наличие на злокачествени образувания.


Роботизираната система модел Xi, инсталирана в УМБАЛ „Софиямед“, е от последно поколение и позволява да се извършват гинекологични операции с най-малка травматичност, най-малка кръвозагуба и най-бързо възстановяване при пациенти със злокачествени заболявания на ендометриума, начален злокачествен процес на яйчниците, преканцерози на половата система при жената, както и при доброкачествени гинекологични заболявания като миома на матката, ендометриоза и при жени с наднормено тегло и съпътстващи гинекологични заболявания.

Коментари