Публикация

Клиниката по неонатология на СБАЛАГ “Майчин дом” получи като дарение последно поколение кувьоз

Клиниката по неонатология на СБАЛАГ “Майчин дом” получи като дарение последно поколение кувьоз

Днес Клиниката по неонатология получи щедро дарение от Фондация „Докова и Доков за бъдеще“ - кувьоз Air Incu, производство на ATOM Medical Corporation (Япония) с микропроцесорно серово управление и контрол на температурата и влажността. Проф. д-р Боряна Слънчева изказа благодарността си за предоставената животоспасяваща апаратура, с помощта на която вече повече от 40 години в България се спасяват най-малките пациенти на болницата. В момента в “Майчин дом” под грижите на екипа на проф. Слънчева са 35 предтерминно родени бебенца.

 

Една от темите, към които екипът на дарителите Фондация “Докова и Доков за бъдеще” е съпричастен, е подкрепата за недоносените бебета и конкретно подобряването на средата в неонатологичните отделения с цел предоставяне на най-добрата, съвременна грижа. Оказаната подкрепа има и лична мотивация – член на управителния съвет на фондацията Ана Тинева ражда преди по-малко от година третото си дете, което поради вродена пневмония прекарва две седмици в Неонатологичната клиника на СБАЛАГ „Майчин дом“. 

 

Учредителите на фондацията Ирина Докова и Владимир Доков застават зад идеята на Ана за подкрепа на неонатологичната болнична помощ. „Застъпваме се за правото на всяко новородено да получи най-качествена и съвременна медицинска грижа. Вярваме, че в СБАЛАГ „Майчин дом“ работят утвърдени специалисти, които спасяват живот и помагат на стотици бебета да направят най-добрия старт в живота, независимо от трудностите при раждане.“ Фондация Докова и Доков за бъдеще е новоучредена фондация, чиято основна цел е да привлече вниманието към важни теми и проблеми, като открито и ясно полага усилие за тяхното разрешаване чрез организация на различни инициативи и подкрепа на значими каузи.

 

В „Майчин дом“ всяка година се раждат близо 4 000 бебета, а средно всяко шесто от тях е недоносено. Високата концентрация на предтерминни раждания се дължи на високо-специализирания статут на болницата, която проследява патологични бременности и най-сложните случаи от цяла България.

Коментари