Публикация

Проф. Ива Христова: Грипната вълна ще бъде възходяща още няколко седмици

Проф. Ива Христова: Грипната вълна ще бъде възходяща още няколко седмици

След поредната вълна на Ковид, тази година се завърна и грипът. Беше обявена епидемия в Благоевград, забелязва се повишаване на заболеваемостта и в други области.

Към момента в НЦЗПБ всички положителни проби са за грип тип А (H3N2, "Камбоджа")

"Има още време за грипната епидемия и е възможно в края ѝ да се открият и други щамове", каза в студиото на "Денят започва" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

 

Този щам протича типично като грип, но малко по-тежко, с повече хоспитализации, допълни тя. Типичното е бързо начало, с температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, хрема, болки в гърлото и суха кашлица.

 

 

 

Децата и младежите до 18 години, както и възрастните над 65 години са след най-засегнатите групи. Засичани са коинфекции между този грип и вируси, причиняващи остри респираторни заболявания.

 

"След нулевата вълна от грип миналата година, в момента имаме активизиране не само от грип, но и от остри респираторни заболявания. Половината от щамовете, които доказваме, са от грип, половината са от остри респираторни заболявания", каза проф. Христова.

 

Миналата година строгите противоепидемични мерки във връзка с ковид са допринесли за нулевата вълна от грип. Затова и грипната вълна в момента не е толкова силна в сравнение с предните години. Половината от случаите са за месец март, другата половина - през януари и февруари.

"Още няколко седмици вълната ще бъде възходяща, после ще трябва около месец да се нормализират нещата. В някои региони има задържане на едно ниво, в други има чувствително повишаване - в Благоевград беше обявена грипна епидемия. Има повишение в Шуменска, Ловешка област, Силистра", обясни тя.

 

 

 

Ситуацията с коронавируса в страната в момента е спокойна

Очаква се още намаляване на случаите, но това не означава да загърбваме предпазните мерки, подчерта вирусологът.

Коментари